Stižu bankomati za koje neće trebati kartice, za podizanje novca bit će dovoljan jedan pogled

0
678

Iako se polako krećemo prema društvu u kojem će papirni novac (djelimično) zamijeniti kartice i telefon kao primaran, a jednom možda i jedini način plaćanja, mnogima je danas život bez gotovine nezamisliv. Za podizanje gotovine odavno se, osim ponekih izuzetaka, ne ide u banku, već se novac podiže na bankomatima. U budućnosti umjesto prislanjanja ili ubacivanja kartice u za to namijenjeni otvor na bankomatu, za podizanje gotovine dovoljno će biti samo – pogledati bankomat. Takvi bankomati se već koriste u svijetu, pri čemu je pionir bila Kina u kojoj je još prije šest godina postavljen bankomat sa podrškom za prepoznavanje lica kao način verifikacije korisnika, a istu je tehnologiju počela da koristi i jedna španska banka 2019. Da bi na bankomatima kartice mogla da zamijeni biometrija veruju i u OCBC Banku u Singapuru pa je ova banka nedavno postavila prve bankomate za koje korisnicima nisu potrebne bankovne kartice, već je implementirana tehnologija prepoznavanja lica pišu itvesti.

Bankomati dolaze sa bezbjednosnim opcijama koje sprječavaju prevare i korištenja fotografija, videa ili maski za potvrdu identiteta. Sve što korisnici trebaju sa naprave jeste da upišu svoj jedinstveni identifikacioni broj i stanu ispred kamere koja podržava tehnologiju prepoznavanja lica. Na početku će banka ipak ponuditi ograničenu uslugu pa će korisnici koji se na bankomat prijave pogledom, bez kartice, moći samo pregledati stanje na računu. Ako tokom određenog razdoblja ne bude nikakvih problema, OCBC Bank omogućit će nove opcije poput podizanja gotovine sa bankomata.

Upravo se za te dvije akcije – pregled stanja na računu i podizanje gotovine, najčešće koriste bankomati. Pored toga, singapurska banka s vremenom namjerava dodatno da proširi mogućnosti korišćenja bankomata sa implementiranom opcijom prepoznavanja lica pa bi se putem njih mogle plaćati kreditne kartice, slati novac itd.