Sting u Areni pokazao zašto je već 45 godina na vrhu

0
256
ArticleTop

Slavni engleski muzičar Sting je na dvosatnom nastupu u punoj Areni Zagreb nizao hit za hitom iz svoje 45 godina duge karijere, potvrdivši, još jednom, da je jedan od najvećih izvođača današnjice.

U skladu s nazivom aktualne turneje “My Songs”, zagrebačkoj publici ponudio je omiljene pjesme, klasike iz perioda s grupom Police i solo stvaralaštva, a ona ih je, nakon pandemijske stanke osobito željna velikih koncerata, spremno prihvatila, uz stalno pjevanje, aplauz i ovacije.

Koncert je počeo snažno, s “Message in a Bottle”, nastavio s “Englishman in New York” i “Every Little Thing She Does Is Magic”.

Uslijedio je dio posvećen novijim pjesmama, s albuma The Bridge –  “If It’s Love”, “For Her Love”, “Rushing Water”, no ubrzo je nastavio, često i bez predaha, s najvećim hitovima, u ponešto novom ruhu, s neznatnim, ali dobrodošlim  preinakama.

Bile su tu “If I Ever Lose My Faith in You”, “Fields of Gold”, “Spirits in the Material World”, “Brand New Day”, “Shape of My Heart”, “Walking on the Moon”, a na pjesmi “King of Pain” pridružio mu se sin Joe Sumner. On je ranije, uz par pozdravnih riječi na hrvatskom nastupio s polusatnim setom na električnoj gitari.

Pjesmu “So Lonely” Sting je izveo uz poseban dodatak, dio iz Marleyeve pjesme “No Woman, No Cry”, orijentalnim zvucima “Desert Rose” rasplesao je i tribine, a u završnici prvog dijela koncerta izveo svoj najveći hit “Every Breath You Take”.

Za bis je ostavio “Roxanne”, u osobito energičnoj izvedbi i jednakoj reakciji svojih obožavatelja, a za sam kraj laganiju “Fragile” s kojom se i oprostio od njih, poručivši im da su bili odlični i da ‘ćemo se opet vidjeti’.

Pravim imenom Gordon Matthew Thomas Sumner rano se počeo zanimati za glazbu, a dok je radio kao učitelj svirao je i po jazz klubovima. Tada je dobio nadimak na koji se danas isključivo odaziva – Sting (žalac), prema žuto-crnom prugastom puloveru koji je nosio, a koji je podsjećao na pčelu.

Nakon što se 1977. preselio iz Newcastlea u London sudjelovao je u osnivanju grupe Police, a sva njegova otvorenost prema različitoj glazbi došla je do izražaja osobito nakon što je polovicom 80-ih, na čuđenje mnogih, napustio grupu.

Nema žanra u kojem se s uspjehom nije okušao, od rocka, jazza, preko klasike, new-agea do world glazbe, što potvrđuje i činjenica da je uvršten na sve relevantne popise najboljih albuma, pjesama, skladatelja, rock umjetnika.

Čovjek je svestranih talenata, bio je glumac, borio se za ljudska prava i zaštitu prirode, strastveni je šahist, a već dugo prakticira i jogu koja je, vjeruje se, zaslužna što je i sa 71. godinom odiše mladenačkim duhom i markantnim izgledom. Ukupno je osvojio je 17 Grammyja, objavio 20 studijskih albuma i prodao više od 100 milijuna ploča.

Kada se sve to zbroji nema sumnje da je publika u Areni, na Stingovom sedmom nastupu u Hrvatskoj, imala priliku pogledati veliku zvijezdu i profesionalca koji ne forsira veliki spektakl, već jednostavan i pomno osmišljen nastup u kojemu je najvažnija glazba.

Nastupio je u pratnji Dominica Millera na gitari, Josha Freesea na bubnjevima, Rufusa Millera na gitari, Kevona Webstera na klavijaturama, talentiranog 18-godišnjeg Shanea Sagera na usnoj harmonici te odličnih pratećih vokala Melisse Musique i Genea Noblea, prenosi Hina.

ArtickeBottom