Stari grad Ostrožac najposjećenija turistička destinacija u Cazinu

0
355
ArticleTop

Kompleks Starog grada Ostrožac, sa svim svojim kulturnim i historijskim momumentima, predstavlja najznačajaniji spomenik na području Cazina. Da kulturno-historijski spomenici mogu biti stavljeni u funkciju turizma, dokazali su u Centru za kulturu i turizam Grada Cazina kada su ovaj kompleks stavili u turističku ponudu Unsko-sanskog kantona.

U Centru za kulturu i turizam Grada Cazina, ističu kako su zadovoljni ovogodišnjim posjetama, te kako će tačne rezultate znati tek nakon septembra, jer u ovom mjesecu uobičajeno broje dosta turističkih posjeta.

-Najbolji rezultat ostvarili smo prošle godine, kada smo imali više od 11.000 individualnih ulaznica, plus dodatno ulaznice od fotografskih vjenačanja i slično. Zaključno sa septembrom i ako vrijeme posluži u oktobru, mislim da će ova sezona biti i bolja od prošlogodišnje – kaže u izjavi za Fenu direktor Centra za kulturu i turizam Cazin -Ermin Beganović.

Prilično velik broj posjetilaca dolazi iz zapadne Evrope, kao i iz Njemačke, Belgije, Holandije, Mađarske. Ove godine su imali posjetioce iz Kanade i Sjedinjenih Američkih Država i nekoliko grupa iz Kine, ali dominantni posjetitelji su turisti iz bliskoistočnih zemalja.

Ono što je obilježilo  Ostrožac ove sezone je otvaranje Muzeja bosanskog kraljevstva, gdje su trenutno izložene povelje – pisani dokumenti koji govore o državnosti Bosne u srednjem vijeku.

Osim toga, upriličen je i koncert grupe Divanhana, promocija projekta “Umjetnost bez granica“ u okviru kojeg je promovirano kiparstvo kao najznačajnija grana umjetnosti, koja je povezana sa Cazinom zbog kolonije skulptura koja se održava svake godine u junu na Ostrožcu.

ArtickeBottom