Smještajni kapaciteti u Sarajevu skoro popunjeni za novogodišnje praznike

0
251
ArticleTop

Broj turista u Kantonu Sarajevo raste iz godine u godinu, a veliki broj gostiju očekuje se i ove godine tokom božićnih i novogodišnjih praznika.

Glavne sarajevske ulice zasjale su u punom sjaju nakon što su postavljeni različiti ukrasi uoči božićnih i novogodišnjih praznika. Svijetleći ukrasi i jelke postavljeni su na više lokacija, a ukrašena je i stara gradska jezgra na Baščaršiji.

Sarajevo je tradicionalno prepoznato kao regionalni centar najbolje zabave i javnih dočeka Nove godine uz najveće muzičke zvijezde. Na dočeku 2023. godine u Sarajevu nastupit će bend “Dubioza kolektiv”.

Najveći broj turista koji za doček Nove godine i uživanje u zimskim praznicima tradicionalno biraju Sarajevo dolazi iz susjednih zemalja i zemalja regije: Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Slovenija i Sjeverna Makedonija, gdje grupa “Dubioza kolektiv” uživa veliku popularnost i sigurno je najbolji izbor koji će privući regionalne turiste.

“Na naše veliko zadovoljstvo i radost, kontaktirajući naše hotelijere, imamo informaciju da su smještajni kapaciteti popunjeni između 95 i 100 posto. I oni hoteli koji nisu u potpunosti popunjeni, hotelijeri imaju očekivanja da će biti popunjeni do kraja mjeseca. Turisti su u posljednje vrijeme razvili neke nove navike, da neke rezervacije rade u posljednjem trenutku. Očekujemo da će ove godine hotelski kapaciteti biti popunjeni 100 posto, što u suštini i čini naš najveći kapacitet kada je u pitanju smještaj”, istakla je Adisa Kušundžija, glasnogovornica Turističke zajednice Kantona Sarajevo (TZ KS).

Gosti uglavnom, prema dosadašnjim rezervacijama, ostaju do tri dana.

Sumirajući godinu na izmaku, kazala je da mogu biti zadovoljni brojem turista i gostiju koji su posjetili Kanton Sarajevo 2022. godine.

ArtickeBottom