Sindikalna potrošačka korpa za august 2.827,30 KM

0
209
ArticleTop

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca

Sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) izračunao za juli ove godine iznosi 2.827,30 KM.

Prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH za maj ove godine iznosila je 1.277 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku). Minimalna plata prema Odluci Vlade FBiH je 596 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 45,17 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 21,08 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca.

Potrošačku korpu čine: prehrana (44,74 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi), stanovanje i komunalne usluge (13,95 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,55 posto), obrazovanje i kultura (9,20 posto), odjeća i obuća (10,61 posto), prijevoz (4,88 posto) i održavanje domaćinstva ( 7,07 posto učešće u sindikalnoj potrošačkoj korpi).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki, saopćeno je iz Službe za informisanje SSS BiH.

ArtickeBottom