Šešić: Dokumentarni film je emocionalni katalizator (VIDEO)

0
201
Fena

Selekorica programa Takmičarski program dokumentarni film Rada Šešić u izjavi za Fenu ocijenila je da je ova godina kroz posjete publike projekcijama pokazala da se publika želi vratiti u kino te da želi susrete s autorima. Ovogodišnji 28. Sarajevo Film Festival ponudio je publici ovog programa 22 filma.

– Naši razgovori nakon filmova su vrlo emocionalni. Imali smo puno dirljivih tema koje su autori podijelili s publikom i na koje je publika emocionalno reagirala – navela je Šešić.

Selektorica Dokumetarnog programa Rada Šešić istakla je da je ljudima značilo to što su vidjeli u filmovima.

– I potaknulo ih je na nešto što će možda i njima nešto značiti u životu, jer u našim filmovima se zaista govori o samom životu. U igranim filmovima priča je fikcija, iako može biti bazirana na istinitom događaju, opet je ona prerađena, dorađena, pa tog junaka igra glumac. Sasvim je drugčije kad vi znate da je to taj čovjek. Nije glumac koji interpretira sudbinu tog čovjeka. To je taj čovjek, ta obiltelj, to dijete.. – mišljenja je ona.

Ove godine izbor dokumetarnih filmova bio je izuzetno aktuelan po izboru tema, te su se mogli vidjeti filmovi o ratu u Ukrajini, obiteljskom nasilju, nasilju nad ženama u ratu…

– Dokumentarni film je jedan veliki pregled onoga što se događa i jedan emocionalni katalizator – podvukla je u izjavi za Fenu Rada Šešić.

Filmovi iz dokumentarnog programa su u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film, Srce Sarajeva za najbolji kratki dokumentarni film, Nagradu za ljudska prava te Specijalnu nagradu žirija.