Sarajevska opera posvećuje izvedbu ubijenom ukrajinskom dirigentu Juriju Kerpatenku

0
165

Premijera opere Tosca reditelja Gorana Golovka, rađene prema djelu Giacoma Puccnija, a pod dirigentskom palicom Ive Lipanovića, bit će izvedena u subotu, 22. oktobra na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo. Prva repriza biće održana 24. oktobra uoči Svjetskog dana opere.

“Tosca“, jedno od najznačajnijih djela operne umjetnosti, na scenu Narodnog pozorišta Sarajevo se nakon 25 godina postavlja u novoj produkciji, novom savremenom čitanju.

Univerzalnost libreta ovog bisera operne umjetnosti, smatra direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Dino Mustafić, između ostalog postavlja pitanje “Šta klasična djela govore nama danas i ovdje?”.

Mustafić ističe da se, kao direktor Narodnog pozorišta, raduje što je Sarajevska opera u mogućnosti da postavi ovo djelo, što ima potencijal da se prihvati velikog umjetničkog, ali i producentskog izazova.

Sarajevska izvedba “Tosce“ biće posvećena ukrajinskom umjetniku, glavnom dirigentu Hersonskog muzičko-dramskog pozorišta, Juriua Kerpatenku, kojeg su ubile ruske snage u Hersonu 15. oktobra.

Kerrpatenko je naime odbio da učestvuje u koncertu kojeg su okupatori planirali održati zajedno sa saradnicima u filharmoniji, kako bi pokazali takozvano “poboljšanje mirnog života” u Hersonu. Nakon što je Jurij Kerpatenko odbio saradnju sa okupatorima, ruski vojnici su ga ubili u njegovom domu.

Dirigent Ivo Lipanović, kao i reditelj Goran Golovka nisu štedjeli pohvale za sarajevske umjetnike.

Tako je Lipanović, između ostalog, rekao da je Hor Narodnog pozorišta jedan od najboljih na ovim prostorima, a ističe da je riječ o jednom od najtežih opernih djela sa kojim se sarajevski umjetnici uspješno nose.

Reditelj Goran Golovka kazao je da će se modernim čitanjem ovog opernog djela osvrnuti na stvarnost kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou te da su pokušali ovu opernu senzibilizirati za savremenog gledatelja.

Katarina Kiki Marić, koja tumači ulogu Tosce, kazala je da joj je ova uloga došla kao nagrada za sav dosadašnji rad.

U izvedbi opere “Tosca“ učestvuju solisti: Katarina Kikić Marić / Dragana Radaković, Amir Saračević / Stjepan Franetović, Ivan Šarić / Davor Radić, Denis Isaković / Nedim Bašić, Ivica Šarić / Siniša Markanović, Ileš Bečei, Leonardo Šarić, Josip Katavić, Hana Salihović / Idna Muminović; SUPERAR: Andro Boban, Dora Grgić, Marta Agatić, Jan Čolo, Andrej Čupović, Vedran Andrić, Kristina Vanovac, Elena Jerman, Boris Josipović, Nikola Milošević, Elena Stipić, Melika Ganić. U izvedbi učestvuju i hor Opere Narodnog Pozorišta Sarajevo i orkestar Sarajevske filharmonije.

Scenograf je Josip Lovrenović, kostimograf Mladen Radovniković, a scenski pokret potpisuje Dajana Zilić.