“Samo da rata ne bude” u režiji Mehmeda Bajraktarevića

0
654

Pjesma dostupna na svim digitalnim platformama širom svijeta pod markicom „Tempo Digital“

Na zatvaranju festivala Modul memorije kojeg je pokrenula Direkcija teatarskog festivala MESS na čelu sa Nihadom Kreševljakovićem, na kojem je tema bila “Život pod opsadom”, u sarajevskoj Vijećnici 2019. godine buru emocija izazvao je spektakularni nastup hora od 900 djece. Pjevajući Balaševićevu pjesmu Samo da rata ne bude, svojim maestralnim nastupom hor je uplakanu publiku podigao na noge. Učenici Centra za slušnu i govornu rehabilitaciju učestvovali su u ovom performansu i prevodili ga na znakovni jezik. Ovaj događaj odjeknuo je regijom. I kao i svaki put do sada, nastupi ovog hora proširili su se internetom, društvenim mrežama i portalima, na kojima broje bezbroj pregleda. Nastupi su dokaz velikog znanja i virtuoznosti. Ko je zapravo krivac za ovo muzičko-scensko remek djelo?

Ideja o projektu „Samo da rata ne bude“ nastala je neposredno nakon rata, kada je profesor i dirigent Mehmed Bajraktarević ovu numeru kantautora Đorđa Balaševića čuo na radiju. Premijera ovog događaja desila se 1997. godine na otvaranju Osnovne muzičke škole Ilidža i u njoj je učestvovalo 250 djevojčica i dječaka. Mehmed Bajraktarević je odlučio na nastupu koristiti samo refren ove poznate pjesme, koji se nekoliko puta ponavlja, uz aranžmansku gradaciju u orkestarskoj pratnji koja izaziva emocije. Koncert je održan na školskim ruševinama, gdje se na improviziranoj pozornici pojavio prvi hor, zatim hor iza leđa publike, pa horovi na skelama prozora. Ta izvedba je bila toliko upečatljiva i snažna, da su ljudi nakon nje ostali u suzama, nepomično i bez riječi.

Maestralne izvedbe ovog djela desile su se 18 puta i u njima je do sada učestvovalo oko 15.000 djece. Spomenućemo nastup hora 2004. godine na ceremoniji otvaranja Starog mosta u Mostaru u režiji Sulejmana Kupusovića u kojem je učestvovalo 2000 djece iz Mostara. Taj nastup je obišao svijet. U školi „Ćamil Sijarić“ hor je nastupao pred premijerom Malezije Muhamadom Mahathirom a kasnije i pred kraljem i kraljicom Malezije.

Najčešće je ovaj performans izvođen na spomeniku ubijenoj djeci Sarajeva te je prešutno pjesma postala zaštitni znak ove manifestacije. Na tim nastupima svaki put učestvuje 500-1000 djece iz sarajevskih škola.

Međutim najpoznatiji nastup desio se 2018. godine, na poziv predsjednika Opštine Pljevlja Mirka Đačića, povodom otvorenja Doma Kulture. Mehmed Bajraktarević je postavio djelo u svom rodnom gradu, uz učešće 450 djece iz pljevaljskih vrtića i škola.