„Quo Vadis, Aida?“ uskoro i u Beču

0
504
ArticleTop

Filmski arhiv Austrije ove godine po prvi put organizuje “Proljetno kino” na dvije bečke lokacije. Jedan od vrhunaca bogatog programa od 19. maja do 27. juna je projekcija “Quo Vadis, Aida?” bosanskohercegovačke režiserke Jasmile Žbanić.

Druga sedmica u bečkom “Proljetnom kinu” počela je projekcijom na otvorenom, uz tragikomediju “Waren einmal Revoluzzer” Johanne Moder, dobitnice nagrade “Max Ophüls” za najbolju režiju 2020. godine.

Zatim se nastavlja filmom “Epicentro”, najnovijim dokumentarcem reditelja Huberta Saupera, koji iza sebe ima nominaciju za Oskar iz 2006. godine, nagrađivano ostvarenje Sabine Derflinger “Die Dohnalu”, te izbjeglička dječja drama Arasha T. Riahija “Ein bisschen bleiben wir noch”.

Ali, vrhuncem ovosedmičnog programa smatra se ostvarenje Jasmile Žbanić “Quo Vadis, Aida?”, nominovan za prestižnu nagradu Oskar za najbolji strani film u 2020. godini, koji kako najavljuju organizatori “ostavlja bez riječi i daha”.

Gledenje filma bit će uz prisustvo snimateljice filma Christine A. Maier i bit će upriličeno 27. maja u 19.30 sati u kinu na otvorenom u bečkom parku Augarten, a projekcija je planirana za 28. maj u 19.30 sati u Metro Kinokulturhaus, Historischer Saal, najavljeno je iz Eurocomm-PR Sarajevo.

ArtickeBottom