Preporuke za zaštitu zdravlja stanovništva na visokim temperaturama

0
478
ArticleTop

Budući da živa u termometru ovih dana prelazi 30 stepeni Celzijusa, važno je pridržavati se nekih preporuka. Velike vrućine i vrlo visoke razine UV zračenja mogu biti opasne ne samo za hronične bolesnike, malu djecu i druge rizične grupe, nego i za zdrave ljude, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

“Ne izlažite se suncu nepotrebno. Tokom velikih vrućina što više se zadržavati u zatvorenim rashlađenim, klimatiziranim prostorima. Ako kod kuće ili na poslu nemate klimu, prošećite do obližnjih klimatiziranih prostora poput knjižnica, trgovina ili kina. Boravak u njima već kroz sat ili dva smanjuje mogućnost razvoja zdravstvenih poremećaja”, navedeno je u preporukama Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Međutim, “ukoliko morate na sunce, preporuka je da ograničite vanjske aktivnosti na jutarnje i večernje sate i izbjegavajte sunce od 10 do 18 sati”.

“Usporite ritam života i izbjegavajte kretanje u doba dana kada su temperature najviše. Nosite lakšu, prozračnu i svijetlu odjeću koja odbija sunce. Smanjite tjelesnu aktivnost, a ako morate vježbati, popijte svakih sat vremena dvije do četiri čaše tekućine najbolje ne previše hladnu vodu. Gazirane slatke sokove i pića izbjegavajte. Prekidajte povremeno aktivnost i odmarajte se u sjeni. Zaštitite kožu i oči”, saopćeno je iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Istakli su da dugotrajno izlaganje jakim sunčevim zrakama odnosno UV zračenju može izazvati karcinom kože, njezino ubrzano starenje, kataraktu očiju i slabljenje imunološkog sistema.

“Koža se najbolje štiti odjećom. Nosite šešir i sunčane naočale. Dijelove kože koji nisu zaštićeni odjećom kao što su nos, uši, vrat, leđa i gornji dio stopala treba premazati kremom s dovoljnom UVA/UVB zaštitom. Tokom prvog izlaganja suncu preporučuje se krema s visokim zaštitnim faktorom 30 i više. Da bi ostala djelotvorna, treba je na tijelo nanositi svaka dva sata, a postupak ponovite nakon kupanja koje će je djelomično isprati. Ne zaboravite da sunčevi zraci prodiru i kroz oblake te se i pri oblačnom vremenu treba zaštititi”, samo su neke od preporuka Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Savjetuje se i da se poveća unos vode.

Također, preporučuje se i konzumiranje rashlađenog mlijeka i mliječnih proizvoda. Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH savjetuju povećanje udjela voća i povrća u prehrani.

Posebnu pažnju potrebno je posvetiti novorođenčadi, maloj djeci i starijim osobama.

Uzimanje protuupalnih lijekova i antibiotika, korištenje parfema i dezodoransa može izazvati reakcije na koži ili očima koje umanjuju djelotvornost zaštitnih mjera te izazvati stvaranje eritema i kod nižih razina UV zračenja.

Prije izlaganja suncu treba dobro proučiti upute uz lijekove ili potražiti savjet liječnika.

Preporučuje se dobro prozračiti automobil prije ulaska, jer u njima je temperatura oko 70 stepeni, ako su na suncu.

“Čak i ako imate klimu, prozračite automobil prije nego što uđete u njega zbog po zdravlje opasnih isparavanja plastike i uređaja u automobilu. Kada se vozite, podesite klimu tako da temperaturna razlika ne bude prevelika. Nikad ne ostavljajte putnike u parkiranom autu, osobito djecu i starije osobe”, upozorili su iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH.

Najblaži oblik simptoma sunčanice je, napominju, omaglica ili vrtoglavica.

ArtickeBottom