Preminuo Jeff Beck, jedan od najvećih gitarista svih vremena

0
219
ArticleTop

Jedan od najvećih gitarista svih vremena, Jeff Beck, preminuo je iznenada u 79. godini od posljedica bakterijskog meningitisa.

Često je bio nazivan jednim od najinovativnijih gitarista u historiji, bio je pionir jazz-rocka, eksperimentirao je s fuzz efektima i distorzijama te je utabao put psych rocku, heavy metalu i drugim podžanrovima. Jeff Beck se proslavio u bendu Yardbirds u kojem je karijeru započeo i Jimmy Page, a potom je osnovao Jeff Beck Group. Od sredine sedamdesetih uglavnom se posvetio instrumentalnoj muzici, te osvojio brojna priznanja uključujući i osam nagrada Grammy i saradnje.

Njegova posljednja turneja bila je s Johnnyjem Deppom s kojim je također ostvario dugogodišnju saradnju, a završila je prije samo nekoliko sedmica.

Na vijest o njegovoj smrti reagovali su također veliki svjetski muzičari, među kojima Mick Jagger koji je na Twiteru napisao da je preminuo “divan čovjek i jedan od najvećih gitarista na svijetu”.

Muzički časopis “Rolling Stone” je Becka 2015. godine svrstao na peto mjesto spiska 100 najvećih gitarista svih vremena.

ArtickeBottom