Preminuo je Jerry Lee Lewis, rock’n’roll ikona

0
187
UNITED KINGDOM - JANUARY 01: Photo of Jerry Lee LEWIS; David Redfern Premium Collection (Photo by David Redfern/Redferns)

Jerry Lee Lewis, američki rock muzičar i tekstopisac preminuo je u 88. godini života. Jedan je od začetnika rock and roll muzičkog žanra i uveden je u kuću slavnih “Rock and Roll Hall of Fame”. Također zbog njegovog doprinosa u pionirskom radu u žanru ulazi i u kuće “Rockabilly Hall of Fame”. Mediji su Jerry Lee Lewisa nazivali ranim rivalom Elvisa Presleya i beskompromisnim muzičkim buntovnikom, poznat po rock pjesmama kao što su “Whole Lot of Shakin’ Going On”, “Great Balls of Fire”, “Breathless” i “High School Confidential”.

Pod nadimkom Ubica, opisan je kao “prvi veliki divlji čovjek rock n’ rolla i jedan od najutjecajnijih pijanista 20. stoljeća.” Iako nije ponovio velike hitove u kasnijim fazama karijere, Lewis je je bio mamac za publiku širom svijeta donedavno, ne samo uživo na turnejama već i s dobro prihvaćenim i prodavanim nosačima zvuka. Tako je njegov album “Last Man Standing” kojeg je snimio u 71. godini života 2006. s preko milion prodanih primjeraka, njegov najkomercijalni album. Posljednji album objavio je 2014. godine.