Pravo Ljudski Film Festival ove godine od 17. do 22. septembra

0
196

17. Pravo Ljudski Filmski Festival  (PLJ17) ove godine održava se od 17. do 22. septembra u Sarajevu. Izuzev promjene datuma održavanja, festival donosi niz noviteta u odnosu na prethodna izdanja.

Ovogodišnje izdanje Pravo Ljudski Film Festival je filmsko iskustvo koje korespondira sa svijetom na koji smo kao društvo navikli posljednjih godina. Život u lockdownu, između zatvorenih granica, ekonomska kriza, ratovi, mizoginija i stalno prisutni patrijarhat doveli su nas do toga da svoje potrebe svedemo na minimum, živimo udaljeni jedni od drugih i komuniciramo preko ekrana, izolirani strahovima, maskama, žicama i zidovima. Stoga se ovogodišnje festivalsko izdanje sažima na manje programa i filmova fokusiranih na samu suštinu i kritična pitanja trenutka u kojem se nalazimo. Cjelokupan program festivala bit će objavljen uskoro.

Kao i prethodnih godina, organizatori pozivaju osobe starije od 16 godina koje vole filmsku umjetnost, druženje, rad u timu te žele sticati nova znanja, vještine i iskustva, da se pridruže u organizaciji festivala.

Festival se održava u kinu Meeting Point, dok će se dio pratećih programa odvijati u Filmskom centru Sarajevo te u Historijskom muzeju BiH.

Za sve informacije o programu, lokacijama i svim ostalim festivalskim aktivnostima, pratite web stranicu pravoljudski.org, društvene mreže i hashtagove #plj17 i #pravoljudski17.