Postignut dogovor o osnivanju Superlige

0
362

Dvanaest bogatih evropskih klubova postiglo je dogovor o osnivanju novog fudbalskog takmičenja – Superlige u kojoj bi učestvovalo 20 klubova, objavio je Real Madrid, čiji je predsjednik izabran za čelnog čovjeka tog takmičenja.

– Do osnivanja nove lige došlo je u trenutku kada je svjetska pandemija koronavirusa ubrzala nestabilnost sadašnjeg ekonomskog modela u evropskom fudbalu. Tokom godina su klubovi osnivači ove lige imali za cilj popraviti kvalitetu i intenzitet postojećih evropskih takmičenja, a posebno stvoriti turnir na kojem bi se najbolji klubovi i igrači mogli češće međusobno takmičiti – navedeno je u saopćenju Real Madrida, kluba s rekordnih 13 naslova prvaka Evrope.

Predsjednik kraljevskog kluba Florentino Perez izabran je za predsjednika Superlige.

– Pomoći ćemo fudbalu na svim nivoima da dobije svoje odgovarajuće mjesto u svijetu – izjavio je Perez, dodavši:

– Fudbal je jedini globalni sport s više od 4 miliona gledalaca, pa je naša odgovornost kao velikih klubova odgovoriti željama navijača.

U tom novom takmičenju učestvovat će španski Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid, zatim engleski Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, te italijanski Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalifikovalo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči te premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

– Premijerna sezona bi počela što je prije moguće – navedeno je u saopćenju.

Utakmice bi se igrale tokom sedmice, a klubovi bi vikendom nastupali u svojim nacionalnim prvenstvima. Sezona bi počinjala u augustu, te bi klubovi bili podijeljeni u dvije grupe po 10 ekipa. Svaka bi ekipa odigrala sa svakom iz grupe po jednu utakmicu kući i u gostima, a onda bi po najbolje tri iz obje grupe ušle u četvrtfinale.

Njima bi se kroz doigravanje priključile još dvije ekipe koje su u regularnom dijelu završile na četvrtom i petom mjestu. U četvrtfinalu i polufinalu bi klubovi igrali po utakmicu kući i u gostima, dok je u finalu zamišljen jedan susret na neutralnom terenu.

Za potpredsjednike Superlige izabrani su Juventusov klupski predsjednik Andrea Agnelli i Manchester Unitedov predsjednik Joel Glazer.

Ovih 12 klubova namjerava kasnije uspostaviti istu takvu ligu i sa svojim ženskim ekipama.