Počinju Ljetne olimpijske igre u Tokiju, svečanost otvorenja u 13 sati

Autor

Kategorije

Podijeli

Ceremonijom svečanog otvaranja, koja je na programu danas od 13 sati po centralnoevropskom vremenu, počet će 32. Olimpijske igre u Tokiju, koje su se trebale održati još prošle godine, ali su odgođene zbog pandemije koronavirusa.

Tradicionalno, ceremonija otvaranja sastojat će se od brojnih događaja, uključujući umjetnički program, paradu sportista, paljenje olimpijskog plamena i simbolično puštanje golubova mira.

Svečani defile 205 delegacija tradicionalno počinje izlaskom delegacije Grčke, zatim slijedi defile delegacije Olimpijskog tima izbjeglica, a posljednja u nizu će izaći delegacija domaćina Igara – Olimpijski tim Japana.

Na ovogodišnjim Igrama, koje će trajati do 8. augusta, gledaoci će moći da prate takmičenje u 33 sportske discipline, sa 339 događaja na 42 lokacije.

Bosnu i Hercegovinu će na Olimpijskom igrama predstavljati sedam sportista. To su: Amel Tuka, Mesud Pezer (atletika), Larisa Cerić (džudo), Lana Pudar, Emir Muratović (plivanje), Nedžad Husić (taekwondo) i Tatjana Đekanović (streljaštvo).

Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih evropskih zemalja koja u svojoj historiji nikada nije osvajala olimpijsku medalju, a mnogi se nadaju da bi se to moglo desiti ove godine u Tokiju u kojem vladaju vanredne okolnosti.

Inače, do jučer je ukupno 71 osoba akreditovana za Olimpijske igre u Tokiju bila pozitivna na koronavirus, saopćili su organizatori.

Uprkos problemima koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa, na ovogodišnjim Olimpijskim igrama učestvovat će više od 11.000 sportista, 205 zemalja, kao i tim koji će nastupati pod zastavom MOK-a.

Autor

Podijeli