Počinje filmski festival u Cannesu 2022.

0
418
ArticleTop

Nakon što je prošlogodišnje izdanje Filmskog festivala u Cannesu ostalo u sjeni dešavanja i pandemije koronavirusa, ove se godine sve vraća na staro normalno. Odavno zabilježen mjesec maj, svjetske zvijezde koje izviru sa svih strana i pomno odabrani filmovi koji će se prikazati recept su za već dobro im znani uspjeh.

Kako bi pokazali da je pandemija usporila kinematografiju, ali nije je i ugasila, govori i da na ovogodišnji Cannes dolaze i neka od najvećih kinematografskih imena, među kojima su i David Cronenberg, Kelly Reichardt, Claire Denis, Arnaud Desplechin, braća Dardenne, James Gray, Hirokazu Kore-eda, Ruben Ostlund, Park Chan-woo…

Za Zlatnu palmu ove godine se takmiči 21 film.

Festival će biti održan u svjetlu rata u Ukrajini, a organizatori će ugostiti prvi put ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, čiji je film u konkurenciji za Zlatna palmu. Sam režiser je postao simbol raskida ruskih umjetnika sa ruskim vlastima.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodjeljuje se “mini-palma”, umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji “Određeni pogled”.

Zlatna palma, vrijedna oko 20.000 evra, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji. Prema tradiciji, nagrada se predaje žiriju u tajnosti i uz obezbjeđenje neposredno pred proglašenje pobjednika.

ArtickeBottom