Počinje 33. Internacionalni sajam knjiga i učila

0
280
ArticleTop

Sarajevska „Skenderija“ bit će domaćin 33. Internacionalnog sajma knjiga i učila, koji će pod motom “Moć knjige” biti održan od 20. do 25. aprila. 

Tokom sajamskih dana bit će promovirani autori, izdavačke kuće, biblioteke, počasni gosti sajma, institucije nauke, obrazovanja, umjetnosti i književnosti, a bit će upriličene i radionice i izložbe. 

Bit će predstavljeno 85 autora, 36 izdavačkih kuća i organizatora izložbi sa oko 115 djela u okviru 65 promocija.

Direktor KJP Centar Skenderija Damir Petrinić je kazao da izdavači i autori dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Švedske, Danske, Norveške, SAD, Irana i Njemačke. 

Predsjednik Programskog savjeta Sajma knjiga i učila 2022. Ibrahim Spahić je istakao da su i nove generacije, bez obzira na internet komunikaciju, IT tehnologije, svjesni značenja knjige, prije svega svjesni onoga što je moć knjige.     

Predstavljeni su i članovi stručnog žirija ovogodišnjeg Sajma: predsjednica Sarina Bakić, te članovi Lejla Alimanović i Boris Trapara. 

Bit će dodjeljene nagrade i za Nauku: društvene i prirodne nauke; Najuspješniju prezentaciju biblioteke na štandu, što je jedna od novina; Najbolju bibliotekarku/bibliotekara. 

Tu je i nagrada za Najbolju prvu knjigu objavljenu kod izdavača učesnika na sajmu; Izdanja novih medija; Časopise iz književnosti; filozofije, sociologije i drugih humanističkih i društvenih nauka; Očuvanje i valorizaciju književne baštine; Sistematsko objavljivanje svjetske književnosti. 

Ibrahim Spahić je najavio da će, osim sajamskih nagrada, biti dodjeljene: Planjaxove nagrade, godišnja nagrada Izdavačke kuće „Bosanska riječ”, te nagrada Međunarodnog centra za mir “Harfa”, povodom 23. aprila – Svjetskog dana knjige i autorskih prava. 

Ceremonija svečanog otvaranja sajma bit će održana sutra u dvorani “Mirza Delibašić” – “Bosanska kuća”. 

Sajam će za posjetioce biti otvoren od 10.00 do 19.00 sati, a ulaz je besplatan.

ArtickeBottom