Počinje 14. Omladinski Film festival

0
282
ArticleTop

Sve je spremno za 14. Omladinski Film festival Sarajevo. Pojedince ulice u Sarajevu ukrašene su festivalskim zastavicama, pa je tako festivalski duh već zavladao ulicama glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Zvaničan početak Festivala je sutra od 19 sati, kada će brojne filmske zvijezde, gosti i partneri Festivala prošetati Crvenim tepihom. 

Festivalski program otvara argetinsko ostvarenje “Sublime”, čija je premijera bila na 72. Berlinale festivalu, a u Sarajevu će biti prikazan na tri lokacije: Pozorište mladih (20 sati), SEAT Vils Summer Screen (21 sat) i Audi Open Air Cinema Gimnazijska (21 sat). Ovo je tek drugo prikazivanje filma pred evropskom publikom. 

Tokom trajanja Festivala bit će prikazano ukupno 40 filmova, a u okviru posebne takmičarske sekcije OFF Generation shorts za prsten Festivala takmičit će se 12 kratkih filmova iz 13 zemalja.

Nagrada za najboljeg mladog glumca bit će dodijeljena zvijezdi Netflixove serije “ELITE” Andre Lamogliji, koji s nestrpljenjem čeka dolazak u Sarajevo, a za sve događaje kojima prisustvuje vlada ogromno interesovanje, saopćeno je iz press službe Omladinskog Film festivala Sarajevo.

Blær Hinrikssonu, mladom islandskom glumcu rođenom 2001. godine, bit će uručena specijalna nagrada za najboljeg glumca za ulogu u “Heartstone”. Publika će imati priliku s njim razgovarati u okviru programa OFF Talks, a popularni glumac će odgovarati na pitanja u vezi dva filma koja predstavlja u sklopu OFF Generation Features. 

Posebno je zanimljiv i program OFF Plus tokom kojeg će pet rediteljica ispričati pet priča o prošlosti, traumi i odnosu prema svijetu oko nas. 

Već je jasno da će publici omiljena festivalska loakcija biti Vils Summer Screen na kojoj su sve projekcije besplatne, a organizatori Festivala publici poklanjaju i dva koncerta. 

Predzadnji dan Festivala, 22. jula, nastupit će bend SKROZ, dok će 23. jula od 22 sata svirati regionalno poznati bend S.A.R.S. koji će Sarajlijama i gostima Festivala prirediti nezaboravnu noć zatvaranja Festivala.

Karte su dostupne na tickets.omladinski.ba i u sklopu BOX Office centra Festivala, ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

ArtickeBottom