Počasno Srce Sarajeva uručeno meksičkom reditelju Michelu Francu

0
483
ArticleTop

Počasno Srce Sarajeva, priznanje koje je dobio na prošlogodišnjem 26. Sarajevo Film Festivalu (SFF), uručeno je sinoć meksičkom reditelju, scenaristi i producentu Michelu Francu kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, te podršku Festivalu.

Franco nije bio na prošlogodišnjem Festivalu, koji je zbog pandemije održan u online formi, te mu je Počasno Srce Sarajeva uručeno sinoć pred publikom Ljetnog kina Coca-Cola prije projekcije njegovog filma “Novi poredak”.

„Nadam se da ste i vi svjesni kako imate dobar grad i dobar festival. Malo je ovakvih festivala koji vole film, moje srce je zaista u Sarajevu“, kazao je Franco preuzimajući nagradu.

Film „Novi poredak“ premijerno je prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija, a na 27. SFF-u prikazuje se u okviru programa Open Air. Franco je prvi put posjetio Sarajevo 2009. godine kada je na Sarajevo Film Festivalu prikazan njegov prvi dugometražni film „Daniel i Ana“, koji je premijeru imao u sekciji Directors’ Fortnight na Filmskom festivalu u Cannesu.

ArtickeBottom