Počasno Srce Sarajeva uručeno meksičkom reditelju Michelu Francu

Autor

Kategorije

Podijeli

Počasno Srce Sarajeva, priznanje koje je dobio na prošlogodišnjem 26. Sarajevo Film Festivalu (SFF), uručeno je sinoć meksičkom reditelju, scenaristi i producentu Michelu Francu kao priznanje za njegov izvanredan doprinos filmskoj umjetnosti, te podršku Festivalu.

Franco nije bio na prošlogodišnjem Festivalu, koji je zbog pandemije održan u online formi, te mu je Počasno Srce Sarajeva uručeno sinoć pred publikom Ljetnog kina Coca-Cola prije projekcije njegovog filma “Novi poredak”.

„Nadam se da ste i vi svjesni kako imate dobar grad i dobar festival. Malo je ovakvih festivala koji vole film, moje srce je zaista u Sarajevu“, kazao je Franco preuzimajući nagradu.

Film „Novi poredak“ premijerno je prikazan u Veneciji 2020., gdje je osvojio Srebrnog lava – Veliku nagradu žirija, a na 27. SFF-u prikazuje se u okviru programa Open Air. Franco je prvi put posjetio Sarajevo 2009. godine kada je na Sarajevo Film Festivalu prikazan njegov prvi dugometražni film „Daniel i Ana“, koji je premijeru imao u sekciji Directors’ Fortnight na Filmskom festivalu u Cannesu.

Autor

Podijeli