Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju suočeni sa otkazivanjem probnih takmičenja

0
440
A man is seen through the Olympic rings in front of the New National Stadium in Tokyo, Tuesday, March 24, 2020. IOC President Thomas Bach has agreed "100%" to a proposal of postponing the Tokyo Olympics for about one year until 2021 because of the coronavirus outbreak, Japanese Prime Minister Shinzo Abe said Tuesday. (AP Photo/Jae C. Hong)

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju suočeni su sa otkazivanjem probnih takmičenja u više plivačkih sportova, jer Covid-19 i dalje remeti pripreme za veliko takmičenje u julu.

Međunarodna plivačka federacija /FINA/ otkazala je olimpijske kvalifikacije u skokovima u vodu i umjetničkom plivanju koje su bile zakazane za ovaj i sljedeći mjesec.

Odvojeno je otkazan i turnir u vaterpolu u kojem su trebali da učestvuju samo japanski takmičari jer zvaničnici iz inostranstva ne mogu da doputuju u Japan usljed striktnih mjera protiv koronavirusa.

Portparol organizacionog komiteta Olimpijskih igara odbio je da komentariše ovaj izvještaj.

Vijesti o otkazivanju takmičenja samo nekoliko dana nakon što je njihovo održavanje bilo potvrđeno predstavljaju veliki udarac za organizatore, jer su ti događaji trebali da posluže kao probe operativnih sposobnosti prvi put poslije više od godinu dana.

Ova situacija ukazuje na ogromni zadatak sa kojim je Japan suočen u vrijeme kada se bori protiv četvrtog talasa koronavirusa.