Oktoberfest otkazan i ove godine

0
495

Najveće narodno slavlje na svijetu, Oktoberfest u Münchenu, zbog pandemije koronavirusa neće biti održan ni ove godine, saopćio je bavarski premijer Markus Söder.

On je i ostalim gradovima u Bavarskoj, koje organizuju manifestacije po uzoru na Oktoberfest, preporučio da se i ove godine suzdrže od slavlja.

Gradonačelnik Münchena Dieter Reiter je rekao kako je odluka donesena već sad jer “ne bi imalo smisla” čekati dalje s obzirom na opsežne pripreme koje ova manifestacija iziskuje.

Odluka o ukidanju ovogodišnjeg Oktoberfesta je donesena zbog prevelike opasnosti od širenja zaraze u punim šatorima u kojima se održava Oktoberfest, uprkos očekivanjima da će do septembra najveći dio građana biti cijepljen.

Ovogodišnji Oktoberfest se trebao održati od 18. septembra do 3. oktobra. Prošlih godina Oktoberfest je posjećivalo po šest miliona posjetitelja.

Posljednji Oktoberfest, koji je održan 2019., gradu Münchenu je ostvario prihode od 1,23 milijarde eura.

Prema ispitivanju javnog mnijenja što ga je objavio dnevnik Augsburger Allgemeine, 69 posto ispitanih Bavaraca zalagalo se za to da se ove godine Oktoberfest ne održi.