Obnovom će biti vraćen jedan od najvažnijih simbola Banjaluke

0
124
ArticleTop

Obnovom sahat-kule bit će vraćen jedan od najvažnijih simbola Banjaluke, ponovo će mjeriti vrijeme

Kompozicijski i koncepcijski usko povezana sa objektom Ferhat-pašine džamije znane kao Ferhadija, i sahat-kula kao jedan od simbola Banjaluke srušena je 1993. godine. Ostaci te povijesne građevine proglašeni su nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a ponovna izgradnja realizirat će se u skladu sa propisima koji regulišu tu oblast.

Naime, Medžlis Islamske zajednice Banjaluka preuzeo je rješenje Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju entiteta Republika Srpska kojim je izdata građevinska dozvola za obnovu i rehabilitaciju sahat-kule u tom gradu.

Kako je kazao direktor Vakufske direkcije BiH Senaid Zajimović za Federalnu novinsku agenciju, sahat-kulu u Banjaluci gradit će izvođač iz Turske u partnerstvu sa domaćom licenciranom firmom, a finansijer je Generalna direkcija vakufa Republike Turske.

Očekujemo da bi radovi mogli biti završeni u toku jedne godine

Prema Protokolu, potpisanom između dvije vakufske direkcije, početku radova prethodi nekoliko administrativnih i tehničkih aktivnosti. Tako bi trebalo da budu prevedene na turski jezik dozvola i preliminarna ponuda cijene izvođenja radova. Generalna direkcija vakufa Republike Turske potom će provesti (u skladu sa svojim procedurama) tendersku proceduru za izbor izvođača radova.

– Iskreno se nadamo da će sve biti završeno za šest mjeseci, da bi eventualno u aprilu ili maju naredne godine mogli započeti radove. Očekujemo da bi radovi mogli biti završeni u toku jedne godine, što znači da bi početkom 2025. godine sahat-kula mogla biti završena i otvorena – kazao je Zajimović.

Podsjeća da će Generalna direkcija vakufa Republike Turske finansirati kompletan projekt rekonstrukcije banjalučke sahat-kule, koji podrazumijeva projektnu dokumentaciju, troškove nadzora i izvođenje radova.

Kako je kazao, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH kandidirala je projekt sahat-kule Generalnoj direkciji vakufa Republike Turske na inicijativu Muftijstva banjalučkog i Medžlisa Islamska zajednice Banjaluka.

Protokol o rekonstrukciji banjalučke sahat-kule potpisan je u novembru 2020. godine između Generalne direkcije vakufa Republike Turske, Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, Grada Banjaluka i Muftijstva banjalučkog. To je samo jedan, u nizu projekata, koji se realizira u partnerstvu Generalne direkcije vakufa Republike Turske i Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH.

ArtickeBottom