Objavljena lista filmova u devet kategorija koji ostaju u utrci za Oscara

0
457

Akademija je objavila užu listu u devet kategorija za nagradu Oscar, a kategorije su: dokumentarni igrani film, kratki dokumentarni film, međunarodni igrani film, šminka i frizura, muzika, animirani kratki film, kratki film uživo i vizuelni efekti.

Petnaest filmova plasiralo se u naredni krug u kategoriji dokumentarni igrani film, a odabrani su među 238 ostvarenja prijavljenih za ovu kategoriju. Neki od filmova su: “All In: The Fight for Democracy”, “Boys State”, “Collective”, “Crip Camp” i “Dick Johnson Is Dead”.

Deset filmova je u kategoriji dokumentarnog kratkog filma , a neki od njih su: “Abortion Helpline, This Is Lisa”, “Call Center Blues”, “Colette”, “A Concerto Is a Conversation” i “Do Not Split”.

Petnaest filmova plasiralo se u sljedeći krug u kategoriji međunarodni igrani film. Za ovu kategoriju su se mogli prijaviti filmovi iz 93 zemlje. Među filmovima koji su ušli u uži krug našao se i bh. film “Quo Vadis, Aida”, ali i filmovi “The Mole Agent”, “Charlatan”, “Another Round”, “Two of Us” i “La Llorona”.

Deset filmova našlo se u kategoriji šminka i frizura. Članovi komisije glasat će za pet filmova, a u konkurenciji su: “Birds of Prey and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn”, “Emma”, “The Glorias”, “Hillbilly Elegy”, “Jingle Jangle: A Christmas Journey”, “The Little Things”.

Petnaest ostvarenja je u užem krugu u kategoriji za najbolju muziku, a neki od njih su: “Ammonite”, “Blizzard of Souls”, “Da 5 Bloods”, “The Invisible Man”, “Jingle Jangle: A Christmas Journey”.

Petnaest pjesama je ušlo u uži izbor u kategoriji originalna pjesma. Izvorne pjesme, zajedno s filmovima u kojima se nalazi svaka od njih, navedene su prema naslovu filma i naslovu pjesme: “Turntables” u “All In: The Fight for Democracy”
“See What You’ve Done” u “Belly of the Beast”, “Wuhan Flu” u “Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan”…

U kategoriji animirani kratki film našlo se deset filmova, a neki od njih su: “Burrow”, “Genius Loci”, “If Anything Happens I Love You”, “Kapaemahu”, “Opera”…

Deset filmova je u užem izboru u kategoriji kratkog filma, a neki od nominiranih su: “Bittu”, “Da Yie”, “Feeling Through”, “The Human Voice” i “The Kicksled Choir”.

U konkurenciji za kategoriju vizuelni efekti našli su se filmovi: “Birds of Prey and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn”, “Bloodshot”, “Love and Monsters”, “Mank”, “The Midnight Sky” i “Mulan”.

Glasanje o nominacijama počinje u petak, 5. marta 2021. godine, a završava se u srijedu, 10. marta 2021. godine.

Nominacije za 93. dodjelu Oscara bit će objavljene u ponedjeljak, 15. marta 2021.

Dodjela Oscara održat će se u nedjelju, 25. aprila 2021. godine, a uživo će se prenositi na ABC-u i u više od 225 zemalja širom svijeta.