Novo nevrijeme poharalo Sloveniju, pojedina mjesta i dalje potpuno odsječena

0
333
ArticleTop

Slovenski premijer Robert Golob koji je posjetio Škofju Loku rekao je da je Slovenija pokrenula evropski mehanizam civilne zaštite, a zatražila je i pomoć susjednih zemalja

Novo jače nevrijeme zahvatilo je Sloveniju u nedjelju poslije podne i kreće se prema jugoistoku zemlje, objavila je agencija za okoliš ARSO.

“Novo jače nevrijeme zahvatilo je Sloveniju, krenulo je od Gornjeg Posočja i došlo do Poljanske doline, Žira i Polhograjskog hribovja. Oluja s jačim pljuskovima tokom koje su mogući i jači udari vjetra i tuča idu prema jugoistoku”, objavio je ARSO.

Pljuskovi veliki problem

Iz saobraćajno-informativnog centra naveli su da se zbog jakog nevremena i tuče vozačima ne preporučuje da voze na relaciji Brezovica – Vrhnika.

Stranica Neurje.si upozorila je da će najviše problema izazvati pljuskovi zbog velikog broja aktivnih klizišta.

Novo nevrijeme u nedjelju zahvatilo Sloveniju

Do mjesta Črna na Koroškem koje je nakon oluje prije dva dana bilo potpuno odsječeno, nadležne su službe uspjele uspostaviti interventni makadamski put, kojim terenska i interventna vozila mogu pristupiti. Tom trasom odvijat će se evakuacije i hitno zbrinjavanje, objavila je agencija STA pozivajući se na vladin ured za informiranje.

No iz nekih dijelova Črne na Koroškem ne može se pristupiti drugim dijelovima mjesta. Ujutro je rijeka još tekla središtem grada. I dalje ima problema s opskrbom strujom, vodom i s mobilnim signalom.

Zahvale Ursuli von der Leyen

Slovenski premijer Robert Golob koji je posjetio Škofju Loku rekao je da je Slovenija pokrenula evropski mehanizam civilne zaštite, a zatražila je i pomoć susjednih zemalja.

Zahvalio se u telefonskom razgovoru predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen na svekolikoj pomoći Sloveniji suočenoj s razornim poplavama.

Ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon rekla je da se prema najavama iz Bruxellesu von der Leyen sljedeće sedmice očekuje u posjetu Sloveniji.

“Iskreno hvala Ursuli von der Leyen na toplim riječima podrške i pomoći koju nam je pružila Europska komisija. To je snažan izraz evropske solidarnosti i zajedništva, što iznimno cijenimo”, objavila je vlada riječi Goloba na X-u, nekadašnjem Twitteru.

Pomoć iz Hrvatske

Hrvatsko ministarstvo odbrane objavilo je da je u Sloveniju upućen helikopter s osam pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) koji će pomoći susjednoj zemlji u odbrani od poplava.

Slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar tokom posjeta Kamniku rekla je da država stavlja na raspolaganje sve resurse za otklanjanje katastrofalnih posljedica.

Ona sama dobiva puno poziva od predsjednika drugih država, ne samo susjednih, svi su spremni pomoći, a Slovenija očekuje i pomoć EU-a, izjavila je

ArtickeBottom