Nova predstava Indire Kučuk Sorguč „A onda je nešto puklo“ će nas nasmijati ali i šokirati

0
412

A onda je nešto puklo“ je scenska parodija na Sarajevski atentat. Njegova „smiješna“ strana osmišljena na lucidan način à la TV show. Taj je kobni događaj 1914. odredio sudbine mnogih, ali je zauvijek ostao referentna tačka u knjizi naših života.

Publika će otkriti šta se to zapravo dogodilo tog kobnog dana, tako što će pravu priču ispričati građani koji su se zatekli na ulici dok je limuzina uzvišene delegacije prolazila pored njih. Kroz optiku 11 likova, autorica teksta i rediteljica Indira Kučuk- Sorguč priča ono što se ne zna, što u knjigama iz historije nije ispisano, a što je ustvari dovelo do najveće priče 20.stoljeća. Ljubitelji dobre komedije će upoznati živopisne i duhovite likove koji su ovaj događaj vidjeli iz svog ugla i koji svojim autentičnim opisima otkrivaju tajnu Sarajevskog atentata. To su: Sendvičar Moric Trofač, Popa Marakije, Ciganka Đejlana, Asimov sin šofer Zamlata, Peniser Đoko Oko, Hodža Mehaga, Hašim Tači Tačni, Josip Skroz Kito, Crna Huja, Hata Mata Hata i Šerifa.

U dramaturškoj osnovi projekat je zasnovan na „Stilskim vježbama“ R. Queneaua, dakle, uzima se jedan događaj koji se provlači kroz optiku ilustrativnog i dobija se komičnost koja je zasnovana na živopisnosti likova, njihovoj mašti, uglu gledanja i razumijevanja. Tako jedan događaj biva osnov za nevjerodostojnost, lažnu optiku, ljudsku nesavršenost – a istovremeno je pokazatelj modernog društva zasnovanog na „ego“ okviru koji je sve samo ne objektivan.

Uloge su povjerene talentiranim ali i vrlo iskusnim glumcima, iza kojih je mnogo uspješnih  projekata u pozorištu: Aldinu Tuciću – vrsnom bh. komičaru i Negri Čičić, vokalnoj solistici i članici muzičkog teatra. U ovom kabareu gledatelji će prepoznati i kritiku današnjeg društva koja će biti dočarana kroz karikaturalnost, britke replike i pjevanje.

Autorica teksta i režija: Indira Kučuk Sorguč

Suradnici na tekstu: Aldin Tucić i Fahrudin Kučuk

Dramatizacija: Aldin Tucić

Igraju: Aldin Tucić i Negra Čičić

Produkcija: Filter teatar

Premijera: 19.5.2022.

Prva repriza: 20.5.2022.

Centar kulture i mladih – Teatarska scena Jelićeva.

Ulaznice se mogu nabaviti na prodajnim mjestima www.kupikartu.ba i u Centru za

kulturu Jelićeva od 10 do 12 i od 16 do 20 sati.