Njemačko porijeklo britanske kraljevske porodice

0
193
Fena

Iako je britanska kraljevska porodica jedna od najprepoznatljivijih stvari vezanih za Ujedinjeno Kraljevstvo, već odavno je poznato da su oni njemačkog porijekla.

Britanska kraljevska porodica potječe iz dinastije Windsor, a oni su potomci njemačke dinastije Hanover. Međutim, to nije cijela priča.

Kraljica Elizabeta II i njen sin kralj Charles III ne potječu direktno iz dinastije Hanover, nego iz dinastije Saskokoburg i Gota, odnosno oni su potomci princa Alberta, supruga kraljice Viktorije, koja jeste potjecala iz dinastije Hanovera.

Princ Albert je bio Nijemac i potjecao je iz dinastije Saskokoburg i Gota. Zato što je kraljica Viktorija bila žena dinastija Hanover je završila sa njom. Nakon njene smrti, svi budući vladari će potjecati iz njegove dinastije.

Kraljicu Viktoriju će naslijediti Edward VII, a njega George V, obojica iz dinastije Saskokoburg i Gota.

Po završetku Prvog svjetskog rata 1918. godine, tadašnji britanski kralj George V odlučio je da kao porodica moraju raditi na poboljšanju reputacije kraljevske obitelji.

On je razumio da se vremena mijenjaju i da ako žele da ostane na prijestolju morat će poraditi na drugačijem imidžu.

Jedan od prvih koraka je bio da promijene porodično ime njemačkog porijekla Saskokoburg i Gota u nešto što je zvučalo više britansko. Izbor je pao na ime Windsor, prema dvorcu Windsoru.

Kralj George V je iskoristio svoju djecu za poboljšanje reputacije kraljevske porodice.

Njegov sin princ Bertie, kasnije poznat kao princ industrije, obilazio je fabrike koje su bile od izuzetne važnosti tokom rata.

Princ Henry je i sam bio u vojsci tako da se on najviše bavio vojnicima i imidžom kraljevske porodice u vojsci. Redovno bi razgovarao s vojnicima koji su se vraćali s ratnih frontova.

Princeza Mary je bila obučena za medicinsku sestru tokom rata i pomagala je ranjenim i oboljelim u bolnicama.

Međutim, kralj George je najviše nade polagao u svog nasljednika, princa Edwarda, ujaka preminule kraljice Elizabete II.

Britansko carstvo se nalazilo na svom vrhuncu nakon okončanja Prvog svjetskog rata, ali kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu, počele su tenzije i opasne podjele.

Princ Edward je bio zadužen da pomiri razlike u cijelom carstvu, koje se u tom momentu protezalo na gotovo četvrtini planete Zemlje.

Obilazio je sve dijelove carstva i uživao je ogromna uspjeh. Odisao je glamurom, imao je karizmu i osjećaj da se poveže s pukom. Imao je sposobnost da ostavi dojam kao da je dio naroda, a ne princ na prijestolju.

Smatrao je da u nastupajućoj eri, kraljevska porodica treba da bude prisnija s narodom, da nije uzdignuta na pijedastal što je više u skladu s novim demokratskim principima.

Nakon smrti kralja Georgea, princ Edward je postao kralj, ali je abdicirao samo nekoliko mjeseci kasnije. Njega je naslijedio njegov brat George VI, otac preminule kraljice Elizabete II.