Njemačka je od države kojoj zavide došla do ekonomije sa najgorim performansama među velikim državama

0
146
ArticleTop

Veći dio ovog stoljeća, Njemačka je ostvarivala ekonomske uspjehe za uspjehom, dominirajući globalnim tržištima visokokvalitetnih proizvoda poput luksuznih automobila i industrijske opreme, prodajući toliko drugim dijelovima svijeta da je polovina ekonomije ovisila o izvozu.

Poslovi su bili obilni, a državni finansijski fondovi rasli su dok su se druge evropske zemlje gušile u dugovima, te su napisane knjige o tome što bi druge zemlje mogle naučiti od Njemačke. No, više nije tako.

Sada je Njemačka najslabije performirajuća razvijena ekonomija na svijetu, s Međunarodnim monetarnim fondom i Evropskom unijom koje očekuje padanje ekonomije ove godine.

Ovo slijedi nakon što je Rusija napala Ukrajinu i nakon gubitka jeftinog prirodnog plina iz Moskve, što je neviđeni šok za energijski intenzivne industrije Njemačke, koje su dugo bile proizvodni div Evrope.

Nagli pad performansi najveće evropske ekonomije izazvao je lavinu kritika, zabrinutosti i debate o putu naprijed.

“Njemačka se suočava s ‘deindustrijalizacijom’ jer visoki troškovi energije i nemoć vlade u rješavanju drugih hroničnih problema prijete da nove fabrike i visoko plaćene poslove odvuku drugdje”, izjavio je Christian Kullmann, izvršni direktor velike njemačke hemijske kompanije Evonik Industries AG.

Iz svoje kancelarije na 21. spratu u zapadnom njemačkom gradu Essenu, Kullmann ukazuje na simbole ranijeg uspjeha širom industrijske regije povijesne Ruhr doline: dimnjake metalnih postrojenja, gigantske hrpe otpada iz sada zatvorenih rudnika uglja, masivnu BP rafineriju nafte i prostrano postrojenje za proizvodnju hemikalija kompanije Evonik.

ArtickeBottom