Nikad veće cijene na Oktoberfestu, među posjetiocima i brojni Bosanci i Hercegovci

0
113
epa10865209 A waitress carries beer mugs in the Loewenbraeu beer tent during the opening day of the 188th edition of the traditional Oktoberfest beer and amusement festival in the German Bavaria state's capital of Munich, Germany, 16 September 2023. The Oktoberfest 2023 runs from 16 September to 03 October 2023 and several millions of visitors are expected from all over the world. EPA-EFE/ANNA SZILAGYI
ArticleTop

Oktoberfest, najveće narodno slavlje na svijetu, već danima okuplja stotine hiljada posjetilaca koji su u Minhen stigli iz svih krajeva svijeta.

Na 188. izdanju Oktoberfesta je više od 600 policajaca i preko 2.000 privatnih zaštitara. Ni cijene ne sprečavaju posjetioce da uživaju u pivu i brojnim specijalitetima pod šatorima.

Cijene nikad nisu bile veće. Pivo je ove godine u prosjeku skuplje za 6,12 posto. Proizvođači za rast cijena krive povećanje troškova sirovina poput hmelja, slada i ječma, ali i energije i satnica radnika. Na Oktoberfestu uživaju i brojni Bosanci i Hercegovci.

“Ovo je događaj o kojem se priča u cijelom svijetu i već sam bio nekoliko puta. Odlično se provodimo i uživamo i pored cijena. Pivo ove godine košta između 13,20 eura (Museumszelt) i 14,50 eura (Käfer). Pšenično pivo u šatoru košta 17,40 eura”, rekao je biznismen Mensur Mulalić. On je ovdje stigao s prijateljima Edinom Bešićem i Kemalom Kapićem.

Poskupjela su i bezalkoholna pića. Litar vode je 10 eura, dok limunada košta od 8,20 eura do 12,40 eura po litru. Polovina organske piletine je 20,50 eura, dok je cijena neorganske piletine oko 15 eura.

Sarajlije Armin Karamustafić, Adnan Arnautović, Mirza Stambolić i Toni Šutalo nisu krili oduševljenje Oktoberfestom.

“Jednom se živi”, poručuje veselo društvo dok nazdravlja velikim kriglama piva.

Podsjećamo, prvi Oktoberfest je održan 1810. godine povodom vjenčanja prijestolonasljednika Ludwiga od Bavarske i princeze Theresije i u međuvremenu se pretvorio u jednu od najvećih njemačkih turističkih atrakcija, a koncept Oktoberfesta se kopira širom svijeta.

Nikad skuplje cijene na Oktoberfestu, među posjetiocima u Minhenu i brojni  Bosanci i Hercegovci - Poduzetnica.ba
ArtickeBottom