Neumski hotelijeri zadovoljni popunjenošću kapaciteta, najviše gostiju iz zemalja EU

0
186
ArticleTop

Hotelijeri u Neumu zadovoljni su popunjenošću svojih smještajnih kapaciteta u špici sezone, a ističu kako očekuju da će dobri rezultati biti ostvareni i u rujnu i listopadu.

“Iako je početak sedmog mjeseca bio dosta ‘klimav’, mislim da je sve došlo na svoje. Sredinom srpnja je sve krenulo i do sada su kapaciteti dosta dobro popunjeni, nakon čega možemo reći da je sezona bila dosta uspješna”, kazao je u razgovoru za Fenu potpredsjednik Udruge hotelijera Neum Davor Krešić.

Najveći broj gostiju dolazi iz zemalja EU, a bilježi se i povratak turista s Dalekog istoka.

“Što se tiče hotelskih gostiju, to su uglavnom inozemni gosti u predsezoni i postsezoni, uglavnom iz Francuske, Belgije, Njemačke, Nizozemske, skoro svih zemalja iz EU. Bude nam se opet azijska tržišta, ti gosti polako dolaze u malo većim brojkama, što je dobra stvar za zimski period, a što se tiče špice sezone, velik je priljev gostiju iz domaćeg tržišta i dijaspore”, izjavio je Krešić.

Neumski turizam doživljava procvat, Pelješki most nije izolirao Neum - Neum .online

Strahovalo se da će otvaranje Pelješkog mosta biti pogubno za neumski turizam što se na kraju pokazalo netačnim. Ipak, problem prelaska granice i dalje je prisutan.

“Jedan od problema je stroži režim prelaska granice od kada je Republika Hrvatska ušla u Schengen. Imali smo u lipnju sastanak na najvišoj razini između BiH i Hrvatske gdje je dogovoreno da će gostima biti olakšan prelazak granice. Kreće vrijeme grupnih posjeta pa ćemo vidjeti hoće li taj sastanak olakšati protok ljudi. U predsezoni smo definitivno imali problem s usporenim prelaskom granice kada su u pitanju organizirane grupe”, kazao je Krešić.

Govoreći o budućnosti turizma u jedinom bh. gradu na moru, kazao je kako se mora raditi na brendiranju Neuma te na produžetku sezone.

“Sve aktivnosti koje poduzimamo trebamo produžiti, da nam ne završavaju početkom rujna, već da traju kroz listopad i kasnije, tako da da imamo našim gostima nešto ponuditi i u tom razdoblju. Nama hotelijerima rujan i listopad su i dalje špica sezone, ne onim intenzitetom kao u prethodna dva mjeseca, ali su kapaciteti na 80 ili 90 posto popunjenosti”, dodao je.

Prema njegovoj procjeni, neumski hoteli oko 60 posto ukupnih prihoda generiraju u sedmom i osmom mjesecu.

“Međutim, moramo znati da je kod nas zastupljen konferencijski turizam u travnju, svibnju i listopadu kada nemamo toliko individualaca i veliku potražnju za hotelima, tako da su ti eventi i taj konferencijski turizam itekako bitni za poslovanje”, zaključio je potpredsjednik Udruge hotelijera Neum Davor Krešić.

ArtickeBottom