Najzarazniji hit Spice Girls krije mračnu tajnu, a popularan je i nakon 25 godina

0
741
ArticleTop

U Londonu je 1994. godine osnovana ženska pop-grupa koja je ubrzo nakon toga postala jedna od najvećih u historiji muzike.

Pet članica grupe Spice Girls, Geri Halliwell, Victoria Adams (sada Victoria Beckham), Emma Bunton, Melanie Brown i Melanie Chisholm, osvojile su svijet gotovo preko noći i postale hit sa svojim plesnim melodijama.

U julu 1996. godine izbacile su singl “Wannabe”, kojim su pokorile muzičke liste , a iste je godine časopis Top of the Pops djevojkama dao nadimke po kojima su poznate i danas – Posh, Scary, Baby, Ginger i Sporty Spice. Uslijedili su i hitovi “Say You’ll Be There”, “2 Become 1” i “Spice Up Your Life” i spajsice su ubrzo postale globalna senzacija.

Tokom najvećeg uspjeha menadžer im je bio Simon Fuller, kojem su dale otkaz kada su se odlučile same brinuti za svoje karijere.Turnejom koja je uslijedila nakon uspjeha njihovog albuma “Spiceworld”, koji su izdale 1997. godine, osvojile su čitav svijet, no nakon toga je njihova slava počela padati. U martu 1998. godine Geri je objavila ostatku grupe da se povlači, no djevojke su odlučile nastaviti s grupom. Dok su bile na turneji u SAD-u, objavile su pjesmu “Goodbye” kao posvetu Halliwell te su 1999. godine ušle u studio kako bi snimile posljednji album.

Iako su se do danas okupile za nekoliko prilika, grupa je nekoliko puta na oduševljenje svojih fanova najavljivala povratak na pozornice u punom sastavu. Mediji su i danas veoma zainteresirani za njihov privatni i poslovni život, a i dalje ih prate u stopu što god napravile. Spice Girls do danas su ostale jedan od najvećih pop-fenomena na svjetskoj razini, a njihovi se hitovi slušaju i dalje.

No čak i ako ste je preslušali nebrojeno puta, moguće je da ne znate šta se tačno krije iza jedne od njihovih najzaraznijih pjesama. Naime, njihov veliki hit “Wannabe” govori o tome kako su djevojke imale seksualne odnose pod utjecajem ekstazija, kako je prije nekoliko godina za Daily Star otkrio neimenovani izbor koji je tvrdio da je Mel B pomogao napisati tu pjesmu. Tajna se, navodno, krije upravo u dijelu pjesme koji pjeva Mel B i koji ide ovako:

“We got Em (Baby) in the place who likes it in your face. We got G (Gery) like MC (Sporty) who likes it on an E”, pri čemu slovo E simbolizira ilegalnu drogu.

Himna ženskog prijateljstva i mnogima omiljena pjesma tako je dobila potpuno drugačije značenje.

ArtickeBottom