Najuspješnije pjesme i albumi u 2020. godini

0
661

Mnoga muzička izdanja koja su objavljena tokom ove godine predstavljaju refleksiju onoga kroz šta su autori prošli ili oslikavaju stanje u kom se našao čitav svijet.

Digitalni svijet je trijumfovao, a streaming servisi su zabilježili visoke brojke korisnika njihovih usluga. Takva situacija ubrzala je razvoj pojedinih platformi kao što je TikTok. Za kratko vrijeme ova mreža je ušla u krug relevantnih platformi koje služe za plasman i konzumaciju muzike. Aktuelni izvođači su se na njoj savršeno snašli otvorivši novo poglavlje svojih karijera poput Jasona Derula ili Dua Lipe. Pojedinim muzičarima to je bila startna pozicija za globalni uspjeh, kao što je slučaj sa bendovima Why Don’t We i Wallows. Zahvaljujući upravo platformi TikTok neki muzički veterani vraćeni su u fokus, pa su njihove klasike i čitave diskografije, otkrile nove generacije slušalaca. Ta vrsta viralnog uspjeha deslila se grupi Fleetwood Mac sa singlom „Dreams”.

Svjetski muzički magazini i relevantni portali su već objavili liste sa najuspješnijim pjesmama i albumima u 2020. godini. Cardi B i Megan The Stalion u tom smislu mogu biti zadovoljne, jer su se našle na samom vrhu godišnje liste,  kako pojedinih indi portala poput sitea Pitchfork, tako i legendarnog muzičkog magazina Rolling Stone. Njihov singl „WAP” takođe se našao među prvih deset na listi najboljih pjesama u 2020. godini (#7) cijenjenog dnevnog lista The New York Times. Cardi B i Megan The Stalion su takođe zauzele vrh godišnje liste koju je sastavila uvažena američka medijska grupacija NPR (National Public Radio).

Značajne pozicije zauzeli su singlovi Roddy Ricca („The Box”), Lil Uzi Verta dok za album „How I’m Feeling Now” i pojedine pjesme sa istog, pjevačice Charli XCX, možemo reći da su omiljena pop izdanja u godini na izmaku (Pitchfork #59, The New York Times # 3, Rolling Stones #45). Toj grupi pridružujemo i uspjeh Davida Guette koji je tokom 2020. ponovo osvojio DJ tron, a sa pjevačicom Sia-om potpisao planetarni hit „Let’s Love”.

Na listi najboljih hip-hop albuma portala Unproxx među prvih dvadeset albuma našla su se najcjenjenija izdanja objavljena u ovoj godini: Lil Uzi Vert – Eternal Atake (#2), Roddy Ricch – Please Excuse Me For Being Antisocial (#4), Burna Boy – Twice As Fall (#18) i Don Toliver – Hevaen Or Hell (#20).

Što se pop muzike tiče na top listama sa obe strane okeana tokom 2020. godine apsolutno je vladala Dua Lipa. Njen drugi studijski album „Future Nostalgia” redefinisao je disko zvuk i Lipu apostrofirao kao ozbiljnu nasljednicu velikih pop zvijezda kakve su Madonna ili Kylie Minogue. Singlovi „Don’t Start Now”, „Physical”, „Break My Heart”, „Hallucinate” i „Levitating” doveli su Dua Lipu do nominacija u najpopularnijim kategorijama na dodjeli predstojećih Grammy nagrada. U remiksu za singl „Levitating” ostvarila je saradnju sa Madonnom i Missy Elliot. Krajem novembra upriličila je prvi komercijalni live stream koncert „Studio 2054″ sa specijalnim gostima poput Miley Cyrus, Kylie, Elton John, FKA Twigs i oko devet miliona gledalaca ovog jedinstvenog online događaja širom svijeta.

Kao i uvijek, dodjela Grammy nagrada, krajem januara naredne godine, daće nam jasniji uvid u muzička zbivanja tokom ove turbulente 2020. godine.