Na SFF-u upriličena regionalna premijera nagrađivanog filma ‘Sigurno mjesto’

0
113
Fena

Regionalna premijera filma “Sigurno mjesto” hrvatskog režisera Juraja Lerotića upriličena je danas na Sarajevo Film Festivalu u okviru takmičarskog programa Igrani film.

Film je baziran na ličnom iskustvu autora Lerotića, a bavi se iznenadnim pokušajem samoubistva koji potresa svakodnevicu tročlane porodice.

Lerotić, koji je i scenarista i glumac u filmu, izjavio je nakon projekcije da je nakon tog iskustva bio fasciniran činjenicom da je moguć takav užas – da neko koga poznaješ 30 godina samo nestane pred tobom.

– Počeo sam tada pisati o tome više iz refleksa i za sebe, misleći da to nikad neću snimiti – naveo je Lerotić.

Dodao je da je kasnije, kada je počeo rad na filmu, očekivao da realizacija zapne u nekoj od faza, ali je na njegovo iznenađenje proces tekao brže nego što je očekivao.

Lerotić je istakao da je nije bilo planirano da glumi samog sebe u filmu, ali je za vrijeme proba shvatio da je on taj koji najtačnije tumači lik.

Producentica filma Miljenka Čogelja naglasila je da je nakon što je pročitala scenarij bila vrlo dirnuta i nije smatrala da je u njemu bilo koja rečenica viška, a i sama je imala slično iskustvo te joj se priča činila vrlo autentičnom.

Pojasnila je da je poseban izazov bio snimati film u toku pandemije i proglašavanja karantena, pogotovo što su im bile potrebne lokacije u bolnicama.

Na nedavno održanom Filmskom festivalu u Locarnu film “Sigurno mjesto” osvojio je nagrade za najbolju režiju, najboljeg glumca (Goran Marković) i za najbolji debitantski dugometražni film.