Na SFF-u ove godine 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa

0
111

Na 28. Sarajevo Film Festivalu koji će se održati od 12. do 19. augusta, bit će prikazano 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa.

Direktor SFF-a Jovan Marjanović je rekao da će na ovogodišnjem SFF-u biti predstavljeno više od 230 filmova u okviru 19 festivalskih programa.

Za nagrade Srce Sarajeva u takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 51 film.

“To su sve filmovi iz BiH i regiona, što SFF čini jedinstvenim, najvećim festivalom filmova iz ovog dijela svijeta”, naglasio je Marjanović.

Podsjetio je da je do zvaničnog otvaranja festivala ostalo još osam dana, a kako je kazao, ovogodišnji novitet je predfestivalska projekcija, koja počinje u četvrtak 11. augusta u otvorenom Kinu Coca-Cola.

“Pozivam publiku da prisustvuje projekciji radne verzije dokumentarnog filma Jasmile Žbanić o legendarnom direktoru Energoinvesta i gradonačelniku Sarajeva Emeriku Blumu. To je svojevrstan poklon publici i besplatna projekcija, ali kako je riječ o projekciji radnog materijala, sa pozivom svima koji imaju arhivske materijale i priče da pomognu realizaciji ovog filma”, rekao je Marjanović, izraživši nadu da će događaj rezultirati kvalitetnim filmom.

Program festivala koji privlači najviše publike, Open Air ove godine ima dodatni broj otvorenih kina koji su raspoređeni od Starog Grada do Ilidže.

U programu Open Air je osam filmova, a program počinje filmom otvorenja 28. SFF-a 12. augusta “Trougao tuge”, švedskog reditelja Rubena Ostlunda.

Predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda rekao je da SFF predstavlja vrhunac ljetne turističke sezone u kantonu, ali i u BiH.

Kako je naveo, informacije s terena pokazuju da će Sarajevo ove godine imati rekordnu turističku sezonu, što je ogroman uspjeh za koji su, smatra, dobrim dijelom zaslužni organizatori SFF-a.

Srđan Mandić, načelnik Općine Centar, na području koje se održavaju centralni događaji festivala, rekao je da su kao važni partneri osjetili potrebu da daju novi stimulans SFF-u.

“Prošle godine smo uveli nešto što postaje tradicija, a to je Festival u Centru. Osim 25.000 KM, koje opština izdvaja redovno za podršku, mogu obećati da ćemo u narednom budžetu učiniti da to bude i veći iznos. Ove godine smo izdvojili 50.000 KM za Festival u Centru, koji smo prepustili ljudima iz SFF-a, ali se u sve uključio i naš tim mladih ljudi”, pojasnio je Mandić.

Sugrađane, odnosno građane koji žive u Radićevoj ulici, je zamolio za razumijevanje zbog velikih gužvi ističući kako je neophodno navići se na činjenicu da je Sarajevo festivalski grad.

Na kraju je poručio da je SFF olimpijada ljubavi, prijateljstva i umjetnosti te pozvao domaće političare da za vrijeme trajanja festivala “prestanu s optuživanjima”, kako bi SFF bio praznik prijateljstva, ljubavi, druženja u kojem će uživati građani Sarajeva i njihovi gosti.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić naglasio je da je SFF veoma važan za Sarajevo koje je, kako je kazao, samo po sebi kulturna i sportska destinacija.

Gosti SFF-a biće petorica proslavljenih filmskih profesionalaca poput glumaca Madsa Mikkelsena, te Jessiea Eisenberga, redatelja Ostlunda i Paula Schradera, a doći će i ukrajinski redatelj Sergej Loznica. Njima će tokom festivala biti dodijeljeno Počasno srce Sarajeva.