Na SFF-u dodijeljene nagrade Srce Sarajeva za TV serije

0
302

Uvođenjem nove kategorije nagrada Srca Sarajeva za TV serije, koje su dodijeljene sinoć, Sarajevo Film Festival je odao priznanje i time promovirao najkvalitetnije regionalne televizijske serije i njihove autore, glumice i glumce, te potiče njihov međunarodni plasman. 

Iz produkcije TV serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije, koje su premijerno prikazane od 1. septembra 2019. do 31. maja 2021., selekcioni odbor Sarajevo Film Festivala ove je godine u konkurenciju za nagrade Srca Sarajeva za TV serije, od 80 uvrstio 16 serija.

TV serije nominirane su za nagrade u šest kategorija: Najbolja dramska serija, Najbolja komedija, Najbolji kreator/i serije, Najbolja glumica, Najbolji glumac i Zvijezda u usponu.

Za Srce Sarajeva u kategoriji Najbolje dramske serije izabrana je serija “Porodica” (Srbija).

Za najbolju komediju nagradu Srce Sarajeva dobila je serija “Dnevnik velikog Perice” iz Hrvatske.

Za najboljeg kreatora serije izabran je Bojan Vuletić za seriju “Porodica” iz Srbije. 

U kategoriji Najbolja glumica nagrađena je srbijanska glumica Jasna Đuričić koja je glumila u seriji “Grupa”.

U kategoriji Najbolji glumac izabran je Boris Isaković iz Srbije koji je glumio u seriji “Porodica”, koji je zahvalio svima te kazao da mu je čast dobiti Srce Sarajeva, biti sa porodicom u Sarajevu među porodicom, jer, kako je kazao “vi ste moja porodica”.

Nagradu za Zvijezdu u usponu Srce Sarajeva za TV seriju dobila je srbijanska glumica Ivana Zečević koja je glumila u seriji “Grupa”.

Uvođenjem nove kategorije nagrada, Srce Sarajeva za TV serije, kako je kazao direktor SFF-a Mirsad Purivatra, postavljeni su temelji regionalne filmske akademije, a želja je unaprijediti i potaknuti produkciju kvalitetnih audio-vizualnih sadržaja.

Izlaznost na prve izbore za tu kategoriju je bila dobra, a odazvalo se više od 70 posto filmskih profesionalaca BiH i regije koji su odlučivali o izboru.

O dobitnicima nagrada odlučivao je žiri od više stotina filmskih i televizijskih profesionalaca sa područja bivše Jugoslavije, a najbolja ostvarenja izabrana su online glasanjem po uzoru na slične svjetske godišnje nagrade filmskih i televizijskih akademija.

Ovogodišnji žiri je bio nukleus strukovne akademije koja će u budućnosti donositi odluke o nagradama.