Na putu do Oskara: Film “Sevap/Mitzvah” osvojio nagradu publike u Italiji

0
118
ArticleTop

Kratkometražni film “Sevap/Mitzvah” koji je u konkurenciji za Oskara, a na kojem je Sanela Diana Jenkins izvršni producent, Sabina Vajrača rediteljica, dobio je “Nagradu publike” na Internacionalnom filmskom festivalu Sedicicorto u Italiji.

Film je i do sada nagrađivan nekoliko puta. Osvojio je super prestižnu “Humanitas nagradu” u Santa Monici u Kaliforniji, što je najveća nagrada za scenarije nakon Oskara. Na internacionalnom festivalu “Flickers’ Rhode Island Int’l FF” u Rhode Island-u 2023. godine, film je dobio nagradu žirija kao najbolji film koji ruši predrasude.

Također, na “Cordillera International Film Festivalu” u Nevadi ove godine dobio je nagradu žirija za najbolji film sa fokusom na žene.

Pored rediteljice Sabine Vajrače i izvršne producentice Sanele Diane Jenkins, u ekipi su producent Kerim Mašović i koproducent Ivo Kaunitz. Uloge na filmu tumače Helena Vuković, Magdalena Živaljić-Tadić, Emina Minka Muftić, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Snežana Vidović, Adnan Hasković, Muhamed Hadžović, Frano Mašković i Rijad Gvozden.

Tu su i organizacije i institucije koje su na razne načine učestvovale na stvaranju filma: Claims Conference New York City, Jevrejska organizacija La Benevolencija Sarajevo, Akademija scenskih umjetnosti Sarajevo, Fondacija za kinematografiju Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta KS i Academy of Bosnia and Herzegovina Inc., New York City.

Film je snimljen prema istinitom događaju a radi se o sarajevskoj muslimanskoj porodici Hardaga koja je tokom Drugog svjetskog rata spasila jevrejsku porodicu Kabiljo. Nakon 50 godina, za vrijeme agresije na BiH, porodica Kabiljo spašava porodicu Hardaga iz opkoljenog Sarajeva.

ArtickeBottom