Muškarac usvojio djevojčicu s Downovim sindromom

0
424

Luca Trapanese, 43-godišnji muškarac iz Napulja, postao je samohrani otac usvojivši četverogodišnju Albu, djevojčicu koju su mnoge porodice odbile uzeti jer ima Downov sindrom. Odmah nakon rođenja, Albu je majka dala na usvajanje jer joj nije mogla pružiti odgovarajuću skrb zbog finansijske situacije. Mnoge porodice, koje su bile na listi čekanja za usvajanje djeteta, odbile su uzeti baš nju. Onda se, 13 dana nakon rođenja, pojavio Luca i bez puno razmišljanja odlučio je uzeti kući.

Njegova želja da postane otac nije bila lako ostvariva zbog njegove seksualne orijentacije – godinama se borio s administracijom da dobije dozvolu za usvajanje, a njegov zahtjev odobren je pod jednim uvjetom – smije usvojiti dijete s poteškoćama u razvoju, koje su tradicionalne porodice prije toga odbile. “Još kao tinejdžer počeo sam volontirati u udruženjima za djecu i osobe s invaliditetom i vjerovao sam da imam dovoljno znanja i iskustva za to. Čim sam je primio u naručje, osjećao sam kao da je moja. Sada sam već i zaboravio da je usvojena. Po cijele dane se igramo, pjevamo, plešemo, idemo u avanture…”

Od njihovog prvog zajedničkog dana, Luca sve dijeli na društvenim mrežama kako bi roditeljima djece s poteškoćama u razvoju olakšao nošenje s izazovima. U ovih nekoliko godina objavio je i knjigu u kojoj je pisao kako se snalazi u ulozi oca. Kaže da je Alba donijela smisao i sreću u njegov život i spreman je napraviti sve da ona bude sretna.