Moguće otkazivanje već odgođenih Olimpijskih igara u Tokiju

0
301

Olimpijske igre u Tokiju mogle bit biti otkazane ako se u Japanu nastavi rast broja zaraženih koronavirusom, izjavio je Nikai Tosihiro, glavni sekretar japanske vladajuće Liberalno-demokratske stranke (LDP.

Nikai je, gostujući na nacionalnoj televiziji, rekao kako Organizacioni odbor Olimpijskih igara u Tokiju pomno prati situaciju oko povećanja broja slučajeva zaraze u zemlji, koja bi mogla otežati organizaciju takmičenja.

Napominjući da je potrebno razmotriti i mogućnost otkazivanja igara ako se zadrži trend rasta broja novozaraženih, Nikai je rekao:

“Kad za to dođe vrijeme, bit ćemo primorani donijeti odluku. Naprimjer, možemo biti primorani da hitno zaustavimo.”

U istraživanju agencije Kyodo provedenom ovog mjeseca otkriveno je da samo 24,5 posto građana širom zemlje želi da se Olimpijada održi u planiranom terminu.

Olimpijske igre u Tokiju trebale su biti održane od 24. jula do 9. augusta 2020. godine, no zbog pandemije koronavirusa odgođene su i odlučeno da budu održane od 23. jula do 8. augusta 2021.

I dok cijepljenje u Japanu napreduje “puževim korakom” (1,1 milion stanovnika je primilo tek jednu dozu cjepiva od 126 miliona stanovnika), zemlja je u četvrtom valu zaraze. Situacija je posebno ozbiljna u Tokiju i u Osaki.

Taj novi val zaraze poremetio je i kalendar nekih kvalifikacijskih takmičenja za OI kao i prolazak olimpijskog plamena koji je na put po Japanu krenuo 25. marta.