Moda nakon maski: Novi trendovi koje je za sobom ”povukla” pandemija

0
891
Models wearing a face mask perform as they present creations by RINSHU during the 2021 Spring/Summer ready wear of the Rakuten Fashion Week Tokyo at its house in Minato Ward, Tokyo on Oct. 12, 2020. The Tokyo collection show has started and approximately 35 brands will take part in the show until October 17 at Hikarie A and Omotesando Space O to keep a social distancing. ( The Yomiuri Shimbun )
ArticleTop

Htjeli mi to ili ne, moda ima značajnu ulogu u našim životima, a ova nas je pandemija natjerala da razmislimo o tome što kupujemo. COVID-19 mogao bi doprinijeti svjesnijem ponašanju kupaca, a mi kao kupci utjecati na ubrzanu promjenu modne industrije.

Mnogi se stručnjaci iz modne industrije slažu s tim da bi COVID-19 mogao požuriti propast masovne proizvodnje i najaviti doba održive mode. Složit ćete se da je vrijeme da se modna industrija vrati šivaćim vještinama i odjevnim komadima koji su napravljeni da traju. Vrijeme je za odmak od odjeće koja je izrađena za jedno nošenje.

ODGOVORNI BRENDOVI 

Pokazuje se da su tokom pandemije kupci svjesnije kupovali, ali i razmišljali o etičkim aspektima proizvodnje. Prema iskustvima vodećih svjetskih internetskih trgovina, ljudi su skloniji brendovima koji imaju misiju, svrhu i koji čine dobro svijetu. Stoga možemo očekivati da će potražnja za brendovima koji imaju neku dodanu vrijednost i dalje rasti, a održivost postati minimalni zahtjev. Brendovi stoga trebaju djelovati na društveno odgovoran način ako žele biti primijećeni.

Sa smanjenjem potrošnje na trenutačno suvišnu odjeću, mnogi će prihode usmjeriti prema onim stvarima koje zaista trebaju i žele, a za to će onda biti spremni odvojiti i više novca. Trenutačno je situacija takva da će mnogi u šoping-košaricu radije ubaciti komfornu odjeću umjesto odjeće za večernje izlaske i partyje ili pak novu trendi majicu koju bi stigli obući jednom prije negoli izađe iz mode i ostane zaboravljena na dnu ormara. Taj bi se trend mogao nastaviti i kad pandemija iščezne. Nije tako teško zamisliti da ćemo u bliskoj budućnosti pri odabiru više voditi računa o tome da odjeća koju kupujemo bude kvalitetna i da nam traje nekoliko sezona.

Ormari bi se mogli vratiti minimalizmu, a to će dovesti do nekih novih užitaka. Na taj ćemo način otkrivati nove web shopove i zaljubiti se u nove brendove. Trendove bismo mogli sve više pratiti na web-trgovinama poput stranog Farfetcha ili hrvatskog Heraldi for men & women, koji okupljaju provjerene komade odjeće renomiranih svjetskih dizajnera kao što su Jil Sander, Victoria Beckham, Red Valentino te Joseph, čije kreacije nikad ne izlaze iz mode. Tom će nam promjenom na neki način luksuzni brendovi postati dostupniji pa ćemo češće škicati što se sve nudi i po kojoj cijeni.

SMANJEN BROJ KOLEKCIJA 

U modnoj industriji ponovno se raspravlja o tome da se kolekcije prodaju u pravoj sezoni. To bi značilo da će biti manje izmjena kolekcija i posljedično da će se trendovi rjeđe mijenjati, a brendovi proizvoditi po načelu capsule kolekcija sastavljenih od klasičnih komada. Istraživanje provedeno nakon lockdowna u Velikoj Britaniji pokazalo je da četvrtina potrošača (26%) manje kupuje odjeću online, dok se manjem dijelu (9%) potrošnja povećala. Lako je za vjerovati da ukupna potrošnja opadati, no bit će zanimljivo vidjeti na što će se trošiti kad se krene trošiti.

Sportska i udobna odjeća trenutačno su komadi za kojima najčešće posežemo. Naše navike odijevanja znatno su se promijenile u odnosu na razdoblje prije pandemije, pa modni stručnjaci očekuju da će to utjecati na način odijevanja i nakon pandemije. To pokazuje i povijest, nakon Velike gospodarske krize 1920-ih i nakon Drugog svjetskog rata također se promijenio modni izričaj. Još je rano predviđati kako će se modna industrija prilagođavati situaciji, no neizbježno je da COVID-19 diktira promjenu, ali i da je na dizajnerima da tu promjenu vode.

ArtickeBottom