Mirza Delibašić ove godine dobija spomenik u Sarajevu

0
610

Vlada Kantona Sarajevo i Općina Centar Sarajevo finansirat će izgradnju spomenika velikanu bh. košarke Mirzi Delibašiću na platou ispred centra Skenderija, dvorane koja i nosi njegovo ime, a otvaranje je planirano na godišnjicu smrti tog sportiste.

Poziv za prijedlog idejnog rješenja za taj spomenik bit će objavljen 18. juna i otvoren do 8. augusta, a mogu sudjelovati domaći i međunarodni umjetnici. Članovi žirija za odabir najboljeg rješenja budućeg spomenika su vrsni domaći i umjetnici iz inozemstva.

Predsjednica tog žirija Edina Selesković istakla je na konferenciji za medije da bi rezultati trebalo da budu poznati u septembru, a spomenik zvanično otvoren 8. decembra.

Odabir najboljeg rješenja budućeg spomenika odvijat će se pod nadzorom Danka Delibašića, sina Mirze Delibašića, koji je imenovan za počasnog predsjednika žirija.

Za ministra kulture i sporta KS Samira Avdića spomenik je tek dio duga prema tom sportisti i dio kulture sjećanja na trag koji je ostavio u košarci.

I načelnik Općine Centar Srđan Mandić podsjetio je na uspjehe Mirze Delibašića i naglasio da će za izgradnu spomenika Vlada KS izdvojiti 20.000 KM, a Općina Centar 35.000 KM.

Mirza Delibašić bio je jugoslavenski i bosanskohercegovački košarkaš i trener. Rođen je u Tuzli 9. januara 1954., a umro u Sarajevu 8. decembra 2001. godine. Delibašić se smatra jednim od najboljih strijelaca u historiji evropske košarke.