Manje od 1.000 zvanica na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara

0
442
ArticleTop

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju razmatraju mogućnost da manje od 1.000 VIP-a i stranih zvaničnika prisustvuje svečanom otvaranju, smanjujući već smanjene brojke od 10.000, rekli su izvori upućeni u ovo pitanje.

Ceremonija otvaranja olimpijskih igara na stadionu s 68.000 sjedećih mjesta vjerojatno će biti ograničena na goste povezane s igrama, uključujući predstavnike Međunarodnog olimpijskog odbora i strane uglednike, dok će navijače i goste sponzora ostaviti za gledanje na televiziji.

Organizacijski odbor već je odlučio održati Olimpijske igre bez gledatelja na mjestima u glavnom gradu i tri okolne prefekture, dok je Tokio u ponedjeljak ušao u četvrto vanredno stanje, nakon novog rasta broja  slučajeva zaraze COVID-19.

Olimpijski događaji održavat će se iza zatvorenih vrata za publiku u Tokiju, Chibi, Kanagawi i Saitami.

Novo vanredno stanje, prema kojem se od restorana i barova traži da se suzdrže od posluživanja alkohola, traje tokom Olimpijskih igara do 22. augusta.

U toku su dogovori da japanski car Naruhito  prisustvuje ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara i proglasi igre otvorenim, dok se očekuje kako će prva dama SAD-a Jill Biden biti među gostima koji dolaze u Tokio na svečanost.

ArtickeBottom