Legenda Rock ‘n’ rolla Mick Jagger slavi 78. rođendan

0
401

Frontmen The Rolling Stones benda Mick Jagger danas slavi 78. rođendan. Iako se bliži 80-oj, te su mnogi vjerovali da zbog svog stila života neće dogurati tako daleko, nedavno je s bendom najavio nastavak njihove ture i ne pokazuje znakove da namjerava stati.

Poznati roker, punog imena Michael Philip Jagger, rođen je 1943. godine u engleskom gradu Dartfordu. Pokazivao je interes za muziku od malih nogu i pjevao je u crkvenom zboru. Njegov otac bio je učitelj tjelesnog, a majka frizerka, a Jagger ima mlađeg brata Chrisa (73), koji je također muzičar.

Jagger i gitarist Stonesa Keith Richards (77) zajedno su išli u osnovnu školu, te su osnovali The Rolling Stones.

Prvi debitantski singl benda “Come on” objavili su 1963., a godinu dana kasnije objavili su svoj debitantski album “The Rolling Stones”. Jagger i Richards tad su bili cimeri u trošnom londonskom stanu, a svirali su kako bi platili režije. Jagger je zbog karijere u muzici odustao od studija ekonomije, unatoč tome što je prije planirao postati političar.

Richards i Jagger 1965. napisali su hit “(I Can’t Get No) Satisfaction”, koji je postao njihov prvi internacionalni hit. Tokom 60-ih je utemeljena slika Stonesa kao buntovnika i kao suprotnosti Beatlesima.

Planetarna popularnost The Rolling Stonesa nastavila je rasti, a Jagger se prepustio alkoholu, drogama, seksu i rock’n’roll stilu života. Uz to je zbog svojih mnogih turbulentnih veza postao poznat i kao ženskaroš, a za sobom nije ostavio samo slomljena srca već i mnogo djece.

On je jednom prilikom priznao da je spavao s više od 4.000 žena, a među njima bila je i njegova terapeutkinja, koja je jednom prilikom rekla da je Jagger ovisan o seksu jer mu ‘daje energiju i snagu’.

Jedna od njegovih dužih veza bila je s dizajnericom L’Wren Scott, s kojom je bio od 2001. godine do njenog suicida u 2014. Dizajnerica je svu imovinu, u vrijednosti od otprilike 9 miliona dolara, ostavila pjevaču, a on je u njeno ime uspostavio školarinu.

Jagger je brzo nakon toga započeo vezu s bivšom balerinom Melanie Hamrick (35), s kojom je 2016. dobio svoje osmo dijete, sina Deverauxa (4). Melanie je nedavno objavila rijetku fotografiju s porodicom.