Košarkaši Bosne i Hercegovine večeras u Sarajevu igraju protiv Mađarske

0
137

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Sarajevu dočekuje selekciju Mađarske u susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

Reprezentacija BiH zlatno oslabljena dočekuje jedan od najvažnijih susreta u kvalifikacijama, s obzirom na to da selektor Adis Bećiragić neće moći računati na pet standardnih reprezentativaca.

Osim ranije otpisanih Džanana Muse i Jusufa Nurkića, zbog povreda na pripreme nisu došli kapiten Miralem Halilović i Emir Sulejmanović, dok je Edin Atić uprkos velikoj želji i dolasku na pripreme morao odustati. Na povredu se žalio i John Roberson, ali se u stručnom štabu nadaju da neće ostati i bez njega.

„Sulejmanović je poslao medicinski izvještaj u kojem je potvrđeno da neće moći igrati košarku sedam dana. To nas je izuzetno potreslo jer na pozicijama pet i četiri imamo dosta nedostataka. Također, Atić je došao da proba igrati protiv Mađarske i tri dana kasnije protiv Francuske, ali zbog bolova u ruci ipak neće moći nastupiti“, izjavio je Bećiragić na konferenciji za medije uoči ovog meča.

Vjeruje da ovakva situacija u njegovom timu može dodatno motivisati igrače koji će igrati u protiv Mađara.

Mađarska će u Sarajevu nastupiti bez svog najzvučnijeg igrača Adama Hange, ali Bećiragić upozorava da ta selekcija igra odlično i bez njega. Navodi da su njihovi glavni igrači Hopkins i Vojvoda odlični u igri jedan na jedan, te da oni to obično čine pred sami kraj napada, kada koncentracija protivničkog tima opada.

Bećiragić je pozvao navijače da dođu večeras u Skenderiju, kazavši da samo njihova ogromna podrška može nadomjestiti izostanke ključnih igrača. 

Utakmica se igra u dvorani “Mirza Delibašić” KSC Skenderija u Sarajevu od 20 sati.

Tri dana kasnije košarkaši BiH idu u goste Francuskoj.

Reprezentacija BiH trenutno je četvrta na tabeli s 12 bodova, koliko ima i petoplasirana Mađarska, dok trećeplasirana Crna Gora ima bod više. Francuska je druga sa 14, a Litvanija na liderskoj poziciji sa 15 osvojenih bodova. 

Tri najbolje ekipe iz grupe plasirat će se na Svjetsko prvenstvo koje se 2023. godine održava u Filipinima, Japanu i Indoneziji.