Književno veče Feđe Štukana u Domu omladine Beograda

0
582
ArticleTop

Književno veče „Blank u Beogradu“, posvećeno autobiografskom romanu „Blank“ bosanskohercegovačkog glumca Feđe Štukana bit će održano 6. aprila u 19 sati u Sali Amerikana Doma omladine Beograda.

O knjizi će, pored autora, govoriti književnik i novinar Mića Vujičić, književna kritičarka Marija Nenezić, dok će glumci čitati odlomke iz romana, a cijeli događaj će moderirati Milena Đorđijević.

Štukan je stalni glumac Kamernog teatra u Sarajevu, predavač teorijskih predmeta u pilotskoj školi i strastveni ljubitelj motora. Sam autor ovu knjigu vidi kao najvišu tačku svog dugogodišnjeg aktivističkog rada.

U „Blanku“ opisuje kako je biti u ratu, biti „navučen“ i biti beznadežan. Predočava kako je izgubiti ljubav svog života, svojih prijatelja i živjeti u zemlji u kojoj političari daju sve od sebe da spriječe dugoočekivani mir.

Roman Feđe Štukana je priča o životu i smrti, politici i vjeri, mržnji i ljubavi.

„Blank“ je obavezna literatura na Goldsmiths univerzitetu u Londonu i Mostarskom univerzitetu, a kandidat je za srednjoškolsku lektiru u Crnoj Gori. Roman je do sada preveden na engleski, francuski i italijanski jezik.

ArtickeBottom