Kako se zaštititi od toplotnog udara i spriječiti dehidraciju

0
607
ArticleTop

Puno se toga može raditi po toplom i sunčanom vremenu – ići na piknik, plažu, tenis, ili se samo lijeno izležavati u dvorištu, a sve je više i konačno dočekanih događaja koji se održavaju na otvorenom.

Ipak, pretjerana izloženost toploti može uzrokovati dehidraciju, što zauzvrat može uzrokovati opasne toplotne udare odnosno sunčanice i veliku iscrpljenost pa i – dehidraciju.

Suzbijanje danaka topline i sunca na tijelu održat će vas zdravim i aktivnim tokom cijelog ljeta, a to je moguće uz nekoliko zaista jednostavnih mjera predostrožnosti.

Spriječite dehidraciju

Kad temperatura vani pređe 30°C stepeni, svi trebamo paziti da pijemo dovoljno tekućine jer čak i blaga dehidracija – gubitak od jedan do dva posto tjelesne tekućine – ako se ne nadoknadi dovoljno brzo, može uzrokovati opasne komplikacije. Jedni od najčešćih znakova dehidracije kojih se treba paziti su: loš zadah, grčevi u mišićima, glavobolja, tamna mokraća, glad i veliki umor. Ne čekajte da ožednite! Pijte vodu tokom dana kako biste spriječili dehidraciju ili prekomjernu iscrpljenost.

Odjeća svijetlih boja

Bijela lanena košulja koja se nerijetko nosi čak i na plažu nije samo zbog modne osviještenosti već i zbog opreza. Tamna odjeća upija puno više topline, a uska odjeća ne dopušta da znoj ispari. Nosite stoga prozračno i – svijetlo. Šešir, a posebno sunčane naočale nemaju samo ulogu modnog dodatka – one sprječavaju štetne ultraljubičaste (UV) zrake da vam ne opeku rožnicu i štite vaše oči, a najbolje je odabrati one koje blokiraju 90 do 100 posto UV zraka.

Krema i balzam

Kada ste na otvorenom, koristite kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom od najmanje 15 kojom nikako ne smijete zaboraviti pokriti nos, uši, ramena i stražnji dio vrata. Baš kao što krema za sunčanje štiti ostatak kože, balzam za usne sa SPF zaštitom blokira sunce i zadržava vlagu na usnama.

Izbjegavati kafu i alkohol

Za vrijeme velikih vrućina najbolje je piti vodu ili običan, prirodan sok bez puno dodataka. Izbjegavajte alkohol i kofein, iako hladni koktel s kišobrančićem možda zvuči dobro, vašem tijelu neće biti toliko osvježavajuć jer alkohol, naime, samo dodatno dehidrira tijelo. Ako ne možete roštiljati bez piva, popijte bocu vode između svakog alkoholnog pića kako biste ostali hidratizirani. Baš poput alkohola, ni kofein nije prijatelj našem tijelu tokom sparnih mjeseci.

Koju hranu jesti?

Povrtne i voćne salate apsolutno su najbolji izbor za vruće dane. Svakako treba izbjegavati masnu hranu jer se masti puno duže probavljaju i sadrže puno više soli, što tijelu može dodati dodatni napor kada vam je ono potrebno za maksimalnu učinkovitost.

Zaštićeni u dvorištima

Ako morate biti vani, držite svoje aktivnosti blizu sjenovitog mjesta jer čak i mali pad temperature može napraviti veliku razliku. Kad je vruće i kada ste aktivni, budite u blizini restorana, trgovine ili bilo kojeg drugog mjesta koje može ponuditi hladne temperature i piće ako vam zatrebaju u nuždi.

ArtickeBottom