Kako će korito Miljacke izgledati za sto godina: Snimci nastali “kroz oči” umjetne inteligencije

0
76

Na TikTok profilu Balkan AI art podijeljen je snimak koji prikazuje kako će Sarajevo izgledati u 2123. godini “kroz oči” umjetne inteligencije

U objavi koja nosi naziv: “Pitali smo umjetnu inteligenciju kako će Sarajevo izgledati 2123. godine”, podijeljen je niz fotografija koje prikazuju glavni grad Bosne i Hercegovine u prilično drugačijem izdanju.Sve fotografije uključuju prikaz korita Miljacke i mostova na ovoj rijeci, a donose futuristički prikaz grada.Umjesto kamenih i čeličnih struktura koje sada povezuju obale Miljacke, fotografije koje je kreirala umjetna inteligencija podsjećaju na prizore iz naučno-fantastičnog filma.

Ipak nekima to nije predstavljalo značajnu razliku te su istaknuli da vizija umjetne inteligencije ne donosi veliku promjenu.Prethodno je podijeljen sličan snimak koji predstavlja kako će Sarajevo izgledati u 3023. godini koji također glavni grad Bosne i Hercegovine predstavlja u maniru naučno-fantastičnog filma.

Na spomenutoj stranici Balkan AI Art je u još nekoliko objava predstavljeno kako bi drugi gradovi Balkana mogli izgledati u budućnosti, a predstavljeni su i Beograd i Zagreb.