Jutarnja doza energije: Slastan doručak koji budi usporenu štitnjaču

0
139
ArticleTop

Ovogodišnje izdanje MFF-a bit će zatvoreno večeras projekcijom dokumentarnog film Ivane Guberine „Naš Mali“, o košarkaškom geniju Draženu Petroviću

Dokumentarni film „Između revolucija“, rumunskog reditelja Vlada Petrija, odlukom žirija osvojio je Grand Prix 24. Mediteran Film Festivala.

Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film „Pogled“, španskog reditelja Alberta Baldinija, dok je publika najboljim proglasila film „Zlaćani pijesak“, francuskog reditelja Francisa Del Ria.

Žiri u sastavu Dejan Dabić, Vlado Zrnić i Asja Krsmanović u svom obrazloženju naveo je kako nas ovaj hibridni dokumentarac koristeći epistolarnu formu, arhivske snimke, fikciju s dokumentaristikom, uvodi u priču o dvije različite kulture i jednom prijateljstvu započetom još tokom studija.

„Iranska revolucija s kraja sedamdesetih i rumunska, s kraja osamdesetih, koordinate su za društveni kontekst priče u kojoj se kreću junakinje ovog filma, potvrđujući staro pravilo da se dokumentarac pravi u montaži i da je imaginacija autora čak važnija i od same stvarnosti“, naveo je žiri.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja dokumentarcima „Sveta obitelj“, španskog reditelja Borje Alcalde, i filmu „Moćna Afarin: U vrijeme poplave“, grčkog reditelja Angelosa Rallisa.

„Put i putovanje nije samo dio života već i sam život. Promijeniti svijet znači promijeniti sebe. U ovom filmu svjedočimo istini koja nas sve više i više zahvaća i nemilosrdno nas postavlja u svijet gdje čovjek postaje mašina, stroj ili uređaj. Bijeg od nakaradnog je samo susret s čudesnim, božanskim i svakidašnjim, s onim s čim čovjek sebi čini ugodu i ljepotu duše“, navode članovi žirija u obrazloženju o nagrađenom filmu „Sveta obitelj“ te dodaju kako nas ovaj film uči o jednostavnosti, poeziji i realnom.

Posebno priznanje žirija dodijeljeno je i filmu „Moćna Afarin: U vrijeme poplave“ koji, kako navodi žiri, kroz vješt portret lika portretira društvo, ali i jedan od vodećih problema današnjice – globalno zagrijavanje.

„Sukobljavajući estetiku lijepog i ružnog, u postapokaliptičnoj sceni bangladeških poplava, heroina ovog filma podsjetnik je da su čovječnost i empatija jedini način za opstanak ljudske vrste“, naveo je žiri.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu slovenski reditelj Igor Zupe, glumica Ornela Vištica i mlada rediteljica Karmen Obrdalj, najboljim kratkim filmom festivala proglasili su „Pogled“, španskog reditelja Alberta Baldinija.

„Poslije ovog filma ćemo putovati drukčije. Bez kajanja. Za izgubljenim“, stoji u obrazloženju žirija.

Žiri je dodijelio i dva posebna priznanja filmu „Prisjećanje – Meditacija o Triptihu“, domaće rediteljice Amre Hećo, te filmu „Shirampari – nasljeđe rijeke“, španske rediteljice Lucie Florez.

„Prepoznavanje naizgled slučajne snimke je zapravo film. Repeticija jednog kadra čini i stvara temu filma iz koje izlazi snaga emocije“, naveo je žiri u svom obrazloženju o filmu Amre Hećo, dok su za film španske rediteljice Lucie Florez naveli kako prikazuje vječite oblike preživljavanja u oskudnim uvjetima.

Prvi put na MFF-u, u saradnji s Asocijacijom snimateljica i snimatelja u BiH, dodijeljena je i nagrada „Best Camera“. Žiri složen od snimatelja Pere Pavlovića, Antonija Ćorića i Mustafe Mustafića odlučio je ovo priznanje dodijeliti filmu „Moćna Afarin: U vrijeme poplave“, reditelja Angelosa Rallisa.

„Nagradu ‘MFF Best Camera’ odlučili smo dodijeliti za izvrsno snimljen film u kome je reditelj ujedno i snimatelj, a koji strpljivo bilježi atmosferu mjesta, emociju subjekta i radnju okupirajući gledatelja čisto postavljenim, lako razumljivim, kadrom u vrijeme poplave“, naveli su članovi žirija u svom obrazloženju.

Snimatelj Ivan Slipčević dobio je posebno priznanje za rad na filmu „Valerija“, hrvatske rediteljice Sare Jurinčić.

„Žiri je kroz međusobne konsultacije i kompromis odlučio, jer je bilo više odličnih uradaka, za snimateljski rad u kom se iščitava kvalitetna priprema i asocijativna vizuelizacija te koristeći se neuobičajenim pomagalima, snimatelj, dodaje novu vrijednost i razumljivost slici, s toga posebno priznanje dodjeljujemo kolegi Ivanu Slipčeviću“, naveo je žiri.

Nakon dodjele nagrada prikazan je igrano dokumentarni film „Tihi skitnica“, reditelja Zdenka Jurilja, u okviru programa Domaćih autora.

Ovogodišnje izdanje MFF-a bit će zatvoreno večeras projekcijom dokumentarnog film Ivane Guberine „Naš Mali“, o košarkaškom geniju Draženu Petroviću. Također, zbog velikog zanimanja publike ponovno će biti prikazan igrani film „Stigme“, redatelja Zdenka Jurilja.

Jutarnja doza energije: Slastan doručak koji budi usporenu štitnjaču
ArtickeBottom