Jedna od uspješnijih fabrika u BiH će svojim radnicima isplatiti po 1.500 KM

0
79
ArticleTop

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Ministarstva finansija FBiH usvojila Uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavaca, u maksimalnom iznosu do 2.520 KM, dinamika isplate i način realizacije

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na prijedlog Ministarstva finansija FBiH usvojila Uredbu kojom se uređuje pravo na isplatu pomoći od strane poslodavaca, u maksimalnom iznosu do 2.520 KM, dinamika isplate i način realizacije.Iznos od dvije prosječne federalne plate može se uplatiti jednom tranšom, a najviše do šest tranši, najkasnije do 30. juna 2024. godine.1.500 KM do kraja godineUredbom se omogućuje poslodavcima da bez dodatnih pritisaka, bez plaćanja poreza na dohodak i bez pripadajućih doprinosa, uplate novčana sredstva na račune radnika, a ovo pravo imaju osobe zatečene u radnom odnosu na dan isplate novčanog iznosa.To je već učinila Pobjeda Tehnology Goražde (PTG) koja će do kraja godine radnicima isplatiti po 1.500 KM i time postati prva kompanija u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK) Goražde koja će iskoristiti priliku za ublažavanje inflatornih pritisaka s čime se suočavaju radnici i poslodavci, a u skladu sa Uredbom koju je usvojila Vlada FBiH.

Na osnovu Uredbe Vlade FBiH koja je donesena prošle sedmice, naša kompanija će 29. decembra na račune radnika isplatiti 1.500 maraka kao pomoć svojim uposlenicima. Pobjeda Tehnology Goražde ima oko 350 uposlenika i želim naglasiti da se radnici redovno stimulišu, ali smatram da to oni i zaslužuju, te da isto tako uvijek treba raditi na poboljšanju standarda radnika jer i oni svoje zadatke maksimalno ispunjavaju – kazala je predsjednica Sindikata kompanije PTG Vahida Mahmutović.

Napomenula je da je ova kompanija prva u BPK Goražde reagirala i na prošlogodišnju vladinu Uredbu kojom je poslodavcima sugerisano da isplate pomoć radnicima u iznosu od 1080 KM.

ArtickeBottom