Jasmila Žbanić dobitnica Women in Cinema Award nagrade u Veneciji

0
361

Bosanskohercegovačka rediteljica i scenaristica Jasmila Žbanić dobitnica je još jedne nagrade za njen rad – Women in Cinema Award – WiCA.

Nagrada je uručena u Veneciji na 78. Venecijanskom film festivalu u prisustvu umjetničkog direktora festivala Alberta Barbere.

U obrazloženju odluke, WiCA navodi da ovom nagradom odaje priznanje za neosporni talenat i dostignuće Jasmile Žbanić kao rediteljice i scenaristice.

„Vi ste unijeli svoj senzibilitet u svaki film za koji ste napisali scenario i koji ste režirali i na taj ste način uspjeli istražiti cijeli spektar ženskih psiha. Vi ste svaku od različitih i detaljno predstavljenih žena koje ste kreirali uspjeli pretočiti u nezaboravne likove i publici ponuditi portrete izuzetnih žena, slobodnih i samoostvarenih“, navedeno je u obrazloženju odluke.

Nagradu Women in Cinema Award – WiCA dodjeljuje grupa žena novinarki vođenih strašću prema filmu i osnaživanju žena. WiCA je inicijativa pokrenuta radi ukazivanja počasti ženskim talentima u svijetu nacionalnih i internacionalnih kinematografija: glumicama, rediteljicama, autoricama, scenaristicama, producenticama i filmskim radnicama.