Jača imunitet, poboljšava rad srca i probavu: Sjemenke šipka su riznica zdravlja

0
105
ArticleTop

Početkom sezone prehlada i viroza, počinje i potraga za načinima unosa pojačane doze vitamina C, a umjesto da koristite kupovne dodatke, učinite šipak sastavnim dijelom prehrane sve do kraja januara.

Razlog je jednostavan – riječ je o bogatom izvoru hranjivih tvari, vitamina B i C, antioksidansa i vlakana.

Evo šta unosite konzumiranjem šoljice sjemenki šipka:

kalorije: 145,
ukupna mast: 2,05 grama,
bjelančevine: 2,92 grama,
ukupni ugljikohidrati: 32,7 grama,
vlakna: sedam grama,
šećer: 23,9 grama,
vitamin C: 17,8 mg,
vitamin K: 28,7 mcg,
folat (vitamin B9): 66,5 mcg,
kalij: 413 mg,
bakar: 0,28 mg.

Šipak obiluje antioksidativnim spojevima

Nekoliko je izvora antioksidansa u navedenom sastavu, poput vitamina C, a istraživanja su otkrila da sok od šipka ima veće antiupalno djelovanje na organizam od crnog vina ili zelenog čaja.

– Antioksidativni spojevi pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, smanjuju oštećenje ćelija i štite od bolesti – kaže dr. Lexi Moriarty i dodaje:

– Osim potencijalnog smanjenja rizika od razvoja određenih vrsta raka i srčanih bolesti, hrana bogata antioksidansima poput šipka mogla bi pridonijeti zdravlju kože, mozga i očiju.

Bogat izvor vlakana

Dijetalna vlakna jedan su od najmoćnijih nutrijenata koji se nalaze u ovom sočnom voću. Svaka šoljica sadrži ih sedam grama, što znatno zadovoljava dnevne potrebe za vlaknima prosječne odrasle osobe (oko 25 g dnevno za žene i 38 g dnevno za muškarce, prema Academy of Nutrition and Dietetics).

– Impresivan sadržaj vlakana nije jedini faktor koji utječe na zdravlje crijeva jer je šipak također dobar izvor polifenola. Oni mogu djelovati kao prebiotici koji hrane dobre mikrobe. Polifenoli mogu poboljšati crijevnu sluznicu i smanjiti upalu koja uzrokuje bolesti. Povećanjem broja korisnih mikroba, smanjuje se i količina onih štetnijih – objašnjava dijetetičarka Kim Kulp.

Poboljšava rad srca

Poznata je izreka da namirnice izgledaju poput organa kojima pogoduju, pa u skladu s time ne čudi to što je šipak odličan za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Nekoliko je načina na koje pogoduje zdravom radu srca. Za početak, povećava dobar holesterol i snižava nivo lošeg holesterola, a pritom smanjuje krvni pritisak.

Uz to, starija istraživanja pokazuju da ovo jesensko voće pomaže nakon suženja arterija poznatog kao ateroskleroza.

Poboljšava nivo šećera u krvi

Osim što pomaže radu kardiovaskularnog sistema, šipak poboljšava i nivo šećera u krvi, a posebno dobre rezultate daje ako ga jedete na prazan želudac ujutro. No stručnjaci dodaju da postoji još jedna njegova korist:

– Sok od šipka pomaže u oporavku nakon treninga i sportskih nastupa jer poboljšava bioraspoloživost dušikovog oksida. Na taj način tijelo dobija hranjive tvari potrebne za vježbanje – zaključuje Klup.

ArtickeBottom