Inkluzivni festival Fusion Fiesta okupio više od 200 učesnika iz sedam bh. gradova

0
93
ArticleTop

U okviru projekta “Zbližimo se” ovakav festival bit će održan 1. novembra u Istočnom Sarajevu

Na sportskim terenima Panevropskog univeziteta “Apeiron” u Banjoj Luci u četvrtak je održana manifestacija “Zbližimo se” u okviru inkluzivnog festivala “Fusion Fiesta”, koji u sedam bosanskohercegovačkih gradova zajednički implementiraju Razvojni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA), Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine i gradovi domaćini.

Na festivalu inkluzije učestvovale su inkluzivne 3×3 košarkaške ekipe iz Bosanskog Petrovca, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Tuzle, Brčkog, Sarajeva i Banjaluke, a održani su i inkluzivni treninzi u fudbalu i stonom tenisu, te zdravstveni programi Specijalne olimpijade.

Pobjednički tim u inkluzivnom košarkaškom turniru 3×3 je ekipa “Hrabro srce” iz Tuzle. Ukupni pobjednik košarkaškog turnira u sedam gradova, nastupiće na završnici ovog projekta, krajem novembra u Albaniji.

Specijalna olimpijada Bosne i Hercegovine je pokretač i inicijator brojnih inkluzivnih projekata u Bosni i Hercegovini. Uključivanjem osoba s poteškoćama u sportske aktivnosti, još od najranije životne dobi, u Specijalnoj olimpijadi žele ukazati na njihovu ravnopravnost.

Inkluzivni festival 'Fusion Fiesta' u Banjoj Luci okupio više od 200  učesnika iz sedam bh. gradova | Radio M

-Mi se u svim našim projektima vodimo sloganom “o inkluziji se ne priča, inkluzija se živi”, s ciljem da osobama sa poteškoćama omogućimo kvalitetniji život. Kroz naše inkluzivne i zdravstvene programe kao što smo organizovali na Panevropskom univerzitetu ‘Apeiron’ koji nam je omogućio da osobe sa poteškoćama u razvoju mogu studirati i ostvarivati svoje snove, ali imamo priliku da u različite projekte uključujemo cijele porodice, a kroz projekte poput ‘Fusion Fieste’ promovišemo inkluziju u sportu – istakla je Kada Delić Selimović, izvršna direktorica Specijalne olimpijade BiH.

U okviru projekta “Zbližimo se” ovakav festival bit će održan 1. novembra u Istočnom Sarajevu, koji predstavlja završnicu višemjesečnog projekta koji su zajednički implementirali UNFPA, Specijalna olimpijada BiH i sedam bosanskohercegovačkih gradova, uz podršku Ambasade Italije u BiH, saopćeno je iz Specijane olimpijade BiH.

ArtickeBottom